Panama Papers: Novi detalji o umiješanosti bh. građana

Vijesti 10. maj 201614:14 > 14:25
N1

Nakon što je sinoć Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio bazu podataka s imenima osoba i firmi koje su se pojavile u aferi Panama Papers, danas se očekuju i prve reakcije, budući da se među objavljenim imenima nalaze i četiri osobe iz BiH.

Najzanimljiviji je ime Nedima Uznovića, koji je vrijeme kada je osnovao firmu Serreta Investment na Britanskim djevičanskim ostrvima bio direktor predstavnišva Bosnalijeka u Rusiji.

Revizorski izvještaji, u to vrijeme, navode kako su zabilježene brojne sumnjive transakcije s Bosnalijekom. Da li su sklapani poslovi s firom Nedima Uzunovića nije poznato. Na pitanja istraživačkog tima BiH Nedim Uzunović nikada nije odgovorio.

S druge strane, Amel Kovačević nekadašnji ambsador BiH u Kini pred kraj madnata osnovao je firmu koja se bavila konsaltingom. On je bio konsultat za energetske projekte, a koga je konsultovao nikada nije odgovorio.

Zanimljivo je da je Kina u posljednjih nekoliko godina najveći investitor, ali i kreditor energetskih projekata.

On je kazao da je riječ o firmi koju je osnovao s Edinom Smajićem u Hong Kongu i da tada nikada nije zaživjela. U istraživačkom timu iz BiH potvdili su za N1 da o toj firmi ne znaju, tj. da sporna firma dolaze iz Samoje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.