Zvizdić se susreo sa europarlamentarcima u Strazburu

Vijesti 11. maj 201615:39 > 15:40
VM BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Strazburu sa specijalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom kojeg je upoznao sa reformskim procesima i trenutnom političkom situacijom u BiH u svijetlu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta Dan Preda je rekao da pruža punu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se integracijom BiH stabilizira regija, ali i sama Evropska unija. Dodao je da je aplikacija Bosne i Hercegovine rijedak primjer optimizma u Evropi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se i sa članovima Evropskog parlamenta iz Švedske i Hrvatske Jasenkom Selimovićem i Jozom Radošem, predstavnicima Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) u Evropskom parlamentu.

Europarlamentarci Selimović i Radoš upoznali su predsjedavajućeg Zvizdića sa inicijativom za osnivanje Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu koju će inagurirati 25. maja u prisustvu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio ovu inicijativu i naglasio da mala zemlja poput Bosne i Hercegovine uvijek treba iskrene prijatelje koji će biti njen glas u važnim evropskim institucijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.