Interpol raspisao crvenu potjernicu za Ramom Brkićem

Vijesti 12. maj 201616:04 > 16:09

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za odbjeglim bivšim komesarom policije Unsko-sanskog kantona Ramom Brkićem koji je pobjegao iz Bosne i Hercegovine 27. februara.

Nakon što se na Sudu BiH nije pojavio na nekoliko ročišta u procesu koji se vodi protiv njega, sutkinje Azre Miletić i Senada Šabića, Sud BiH je naložio raspisivanje potjernice za Brkićem.

Navedena trojka je optužena za primanje, odnosno davanja mita s ciljem obezbijeđivanja manje kazne u ponovljenom sudskom procesu.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

Screenshot/N1

On je tog 27. februara u 5:00 sati prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Nekoliko sati kasnije, kako N1 saznaje, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubi svaki trag.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook