Tim Clancy i Jim Marshall u akciji pomoći izbjeglicama

Vijesti 13. maj 201616:40 > 16:45
Izvor: Tim Clancy

Unatoč činjenici da, poslije velikog i glasnog vala medijskih napisa o tragediji koju proživljavaju izbjeglice sa Srednjeg Istoka na svom putu prema relativnoj i neizvijesnoj evropskoj sigurnosti, novinski članci o egzodusu blijede i sve su rjeđi, pojedinci iz Sarajeva ne posustaju u nastojanju da ovim ljudima, na prvom mjestu djeci, pomognu.

Dvojac koji je u svojim istupima i djelima bio izuzetno aktivan od samih početaka izbjegličke krize na balkanskoj ruti su, kako sami sebe nazivaju, “Bostranci”: dobitnici Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva u 2015. godini za izuzetnu pomoć tokom poplava 2014, Tim Clancy i Jim Marshall.

Nakon što su sa izbjeglicama na njihovom putu proveli jako puno vremena, koristeći sve dostupne resurse da pomognu i probude svijest o nužnosti takvog čina kod svih građana u BiH koji, nažalost, imaju blisko iskustvo vrlo slično ovim ljudima, Tim i Jim ovoga puta organiziraju i humanitarnu večeru i aukciju s ciljem prikupljanja sredstava kojima će nastaviti pomagati. Činjenica da u Idomeniju u ovom trenutku čak 5.000 djece spavaju pod otvorenim nebom je bila više nego dovoljan motiv da ova dvojica plementih ljudi nastave svoju misiju.

Jim i ja – zajedno sa brojnim volonterima iz Sarajeva – smo bili uključeni u izbjegličku krizu na Balkanu nakon objavljivanja potresnih fotografija mrtvog trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija koji se, zajedno sa svojom majkom, utopio u nastojanju da dosegne grčku obalu koja je prošlog septembra šokirala svijet”, kaže Tim Clancy, objašnjavajući razloge pokretanja brojnih akcija usmjerenih na pomoć izbjeglicama, pa tako i ove, i nastavlja: “Od tog trenutka smo napravili ono što smo mogli, uz pomoć donacija običnih građanki i građana. Radili smo u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Grčkoj. Naša nastojanja idu od obezbjeđivanja neophodne hrane i odjeće za izbjeglice u potrebi, organizacije volontera koji su radili duž izbjegličke rute, do slanja pravovremenih i tačnih informacija za javnost, koja je do tog trenutka imala misinterpretirane informacije. No, na prvom mjestu, smo željeli pokazati solidarnost. Ako neko treba znati kroz šta prolaze izbjeglice i kroz kakva i kolika iskušenja prolaze, onda je to Bosna i Hercegovina. Želimo pružiti ruku pomoći kada i koliko god možemo” kaže Clancy i zaključuje: “Posjetit ćemo Srbiju i Grčku u junu kako bismo pomogli izbjeglicama u Beogradu, Idomeniju i kampovima oko Atene. Pitate zašto? Odgovor je jednostavan. Zato jer je solidarnost bitna.”

Humanitarna večera koju organizuju ova dva hrabra i neumorna čovjeka je zakazana za 20 sati 19. maja 2016. u 4 sobe gospođe Safije, restoranu koji je partner akcije. Večera od 4 slijeda s uključenim vinima će koštati 100 KM, rezervacija mjesta je – zbog ograničenog prostora – neophodna, a sva sredstva će biti usmjerena direktno na finansiranje pomoći za izbjeglice. Uz večeru će biti upriličena i aukcija umjetničkih djela, a biti će izložene i potresne fotografije koje je Jim Marshall napravio tokom putovanja izbjegličkom rutom u proteklim mjesecima i koje zorno prikazuju emociju koja je putovanje pratila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.