Zašto propada firma kojoj ne manjka posla i narudžbi?

Vijesti 16. maj 201616:47 > 19:15
N1

Nekoliko stotina radnika lukavačkog GIKIL-a, jutros je oko dva sata držalo u blokadi saobraćaj na magistralnom putu Tuzla – Doboj. Radnici su nezadovoljni i traže od Kantonalne vlade da riješi problem u firmi.

Koksno-hemijski kombinat u Lukavcu osnovan je 1950. godine, a 2003., sa Global Steel Holdingsom iz Londona, formira GIKIL u kojem je Vlada TK većinski vlasnik. Loše upravljanje dovelo je fabriku do dugova većih od 200 miliona. Jasminko Dugonjić, nakon četiri decenije radnog staža, kaže da su nasmijani radnici nekada izlazili kroz kapiju tvornice. Danas, svaki dan nova borba sa upravom na čijem je čelu Indijac.

“On odnosi pare odavde. Pljačka nas sa određenim saradnicima koje ima ovdje u GIKIL-u i koji, nažalost, imaju visoke plate koje primaju od GIKIL-a, a rade protiv GIKIL-a”, tvrdi Dugonjić.

GSHL nedavno je isključio domaće predstavnike iz Nadzornog odbora. Slučaj je završio na sudu, a radnici su pokušali zabraniti ulaz direktoru. Razočarani su jer Kantonalna vlada ne štiti njih i fabriku.

“Direktor Ganguli je tu. On nema interesa ni za šta. Čeka sudsku odluku. Bože moj, koja sudska odluka kad je skupština koja je vladina, donijela odluku četvrtog marta. Sada samo treba registrovati novu upravu i nove direktore. Je li to toliko sudu teško?”, pita se Zijad Kasumović, radnika GIKIL-a.

“Tražimo da radimo. Danas kada nam ide i tržište na ruku, kada je 50,60 dolara skuplji koks, mi danas, zbog toga što je isisan kapital iz ove kompanije, nemamo obrtnih sredstava da uložimo i radimo punim kapacitetom”, ističe Mirsad Imamović, sindikat radnika GIKIL-a.

Firma koja zapošljava preko 1.000 radnika, proizvodi visokokvalitetni koks, benzol, sirovi katran, mineralna đurbriva. Ako koksara propadne, propada privreda TK, smatraju radnici.

“Ako oni misle da mogu na neku drugi način puniti budžete, ne mogu. Ni od slastičara ni od pekara ni od drugih firmi. Ključ je ovdje”, smatra Dugonjić.

Današnji sastanak radnika i resornog ministra Srđana Mićanovića nije rezultirao konretnim rješenjima. Ministar je obećao da će Vlada TK podržati nastojanja Uprave GIKIL-a da održe stabilno poslovanje, bez obzira na postojeće sporove između dva osnivača. Do kraja sedmice bit će organiziran zajednički sastanak predstavnika Vlade, sindikata i menadžmenta GIKIL-a na kojem bi se trebalo pronaći rješenje za nastavak proizvodnje u fabrici.

Do sada je fabrika proizvodila 85 peći dnevno, a od skora proizvodi 55 jer fali sirovina zato što se novac od sirovina koristi za radničke plate. Radnici žele da zarađuju plate od svog rada jer, kako kažu, narudžbi zaista puno imaju. Izvoze za čeličanu u Smederevu, željezaru u Zenici, te u Italiju i Albaniju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.