Hrvatsko pitanje i podrška euroatlantskom putu BiH

Vijesti 16. maj 201618:13 > 19:13
N1

Predsjednik hrvatskog Sabora Željko Reiner u okviru dvodnevne posjete BiH danas se sastao sa visokim državnim zvaničnicima. Teme političkih sastanaka u Sarajevu bile su jača regionalna saradnja sa fokusom na ekonomiji. Nezaobilazna tema svakako su bila i otvorena pitanja između dvije zemlje.

Reiner je odlučio BiH izabrati za domaćina prve službene posjete od kako je na čelu hrvatskog Sabora. Sa predstavnicima kolegija oba doma Parlamenta BiH jutros je održao i prvi radni sastanak. Otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, kako su rekli poslije sastanka, ne narušavaju dobre komšijske odnose.

“Ova posjeta daje impuls međusobnoj saradnji između ove dvije zemlje”, rekao je Mladen Bosić.

Reiner je nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizidićem, izrazio želju za zajedničkim sastankom Vlada Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predsjednik hrvatskog Sabora je tokom svih sastanaka sa predstavnicima vlasti u BiH stalno isticao kako njegova država podržava euroatlantski put BiH te da Hrvatska stoji na raspolaganju bh. institucijama svojim iskustvom i znanjem.

Nakon niza političkih sastanaka, hrvatska delegacija sastala se i sa kardinalom Vinkom Puljićem sa kojim se razgovaralo o položaju Hrvata u BiH.

Za sutra je u Mostaru najavljen sastanak sa predstavnicima kantona i općina sa hrvatskom većinom. Reiner će posjetu BiH završiti u Banjaluci gdje će se prvo sastati sa predstavnicima NSRS-a, a zatim će se sastati sa predstavnicima katoličke crkve i hrvatskim udruženjima u RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.