Osmanagić: Teško je povući nit između pop i folk muzike

Vijesti 18. maj 201608:54 > 09:10
N1

Novi radijski projekat RSG medijske grupacije "Radio Mix" možete slušati u Sarajevu na frekvenciji 90,5, a uskoro i online na webu.

Njihov slogan “Jer volimo muziku” dovoljno govori. Za emisiju Novi dan na N1 televiziji govorio Adnan Osmanagić, generalni direktor RSG Media Group.

Novim radijskim programom u okviru RSG grupacije smo zatvorili prostor koji nazivamo popularnom muzikom na ovim prostorima. Folk pop format je ostao, poprilično, nedovoljno pokriven u smislu kvalitetnog programa koji građani trebaju od jednog modernog i dobrog radija“, rekao je Osmanagić.

On je kazao da su na RSG-u koristili iskustva njihova prethodna dva projekta.

Sigurni smo da će imati uspjeh i rezultate kakve smo već napravili s RSG-om i Antenom Sarajevo.

Osmanagić je istakao da drugačije gleda na podjelu i selekciju muzike.

Muziku dijelimo na dobru i lošu. Teško je odvojiti publiku i reći da sluša samo pop ili samo folk ili samo svjetske strane hitove. Ne možemo reći ni da je domaći pop kompletno kvalitetna muzika. U zvuku i aranžmanu je teško povući tanku nit između popa i folka koja će odvojiti te dvije vrste muzika. Veoma puno elemenata folk muzike ima u popu i obrnuto”, mišljenja je Osmanagić.

Direktor RSG Media Group je istakao da građani BiH slušaju muziku svih formata.

RSG je najslušaniji radio u BiH i jedan od vodećih u regionu. Slušaoci RSG-a slušaju pop muziku, ali povremeno i folk. Inspirisalo nas je da u ovaj projekat krenemo uz pomoć iskustava iz prethodna dva.”

Legenda bh. muzike Halid Bešlić je bio oduševljen idejom otvaranja ovakvog radija, otkrio je Osmanagić.

Dugo smo razgovarali i analizirali, pa i sa Halidom Bešlićem koji je bio veoma zainteresovan za ovakav radio. Htio je biti i suosnivač. On se jednostavno ne nalazi u klasičnim folk formatima. Pjevači kao on misle da je pogrešno tretirana njihova muzika, jer je stavljaju i grupišu sa muzikom s kojom nemaju dodirne tačke”, kazao je gost jutarnjeg programa N1 televizije i dodao da muziku vrednuje i prema tekstovima.

Adnan Osmanagić je kazao da tehnološki napredak pogoduje radiju i daje mu više mogućnost.

Radio je u ozbiljnoj ekspanziji. Problem gašenja radija u BiH je problem velikog broja radio stanica za koje ne postoje mogućnosti na tržištu. Ne postoji toliki broj ljudi da opslužuje 140-150 radio stanica u BiH. Nema toliko profesionalaca u našoj državi. Opstat će oni koji su u potpunosti predani tom poslu i odnose se prema njemu kao ozbiljnoj i sofisticiranoj djelatnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.