U dokumentima Snowdena i hapšenje "alžirske grupe" u BiH

Vijesti 18. maj 201611:02 > 11:04
Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of The Guardian

Iz dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena televizijska mreža Russia Today objavila je dokument u kojem je jedan pripadnik NSA-e opisao slučaju iz 2002. godine, kada su američki agenti u BiH uhapsili šestoricu muškaraca arapskog porijekla i tajno ih transportovali u Guantanamo.

Sva šestorica bili su Alžirci i na Kubi u zatvoru Guntanamo bili su pod optužbom da su planirali da dignu u zrak američku ambasadu u Sarajevu. Jedini razlog za njihovo hapšenje bili su podaci NSA-e, koje ta agencija nije podijelila sa bh vlastima.

To je, inače, jedina poznata operacija hapšenja van Afganistana, koju je izvela američka vojska, a ostale je izvodila CIA, prenosi Tanjug.

Podsjetimo, da je su u tzv. alžirskoj grupi ili alžirskoj šestorci bili Bensayah Belkacem, Hadj Boudella, Lakhdar Boumediene, Sabir Mahfouz Lahmar, Mustafa Ait Idr, Mohammed Nechle, svi arapskog porijekla nastanjeni u BiH, a petorica su imali dvojno državljanstvo.

Nakon odluke Vrhovnog Suda SAD u predmetu Boumediene protiv Busha (2008. godine), prema kojoj zatvorenici i strani državljani imaju pravo da podnesu tužbu za habeas corpus u saveznim sudovima, sudija Okružnog Suda SAD naložio je oslobađanje petorice naturaliziranih državljana Bosne i Hercegovine zbog nedostatka dokaza nakon njegove revizije njihovih slučajeva.

Godine 2009. godine Sjedinjene Države su oslobodile petoricu, od kojih su trojica vraćeni u Bosnu i Hercegovinu. Lakhdar Boumediene je 2009. godine dobio utočište u Francuskoj.

Sudija Okružnog Suda Leon predložio je daljnji pritvor Bensayaha Belkacema, na šta su se žalili njegovi advokati. Godine 2010. vijeće troje sudija Suda za apelacije SAD ukinulo je Leonovu presudu. Zaključili su da Belkacem nije član Al-Qaide i da bi trebao biti oslobođen. U decembru 2013. godine, uprkos njegovom negodovanju i strahu da će biti meta terorističkih organizacija, Belkacem je, zajedno sa još jednim alžirskim zatvorenikom, deportovan u Alžir.

Nakon što su pali pod sumnju obavještajnih službi SAD-a, vlasti u BiH su ih uhapsili i pritvorili 2001. godine, ali je Vrhovni Sud FBiH zaključio da ne postoje dokazi dovoljni za podizanje optužnice. Prilikom puštanja iz zatvora u Sarajevu, ilegalno su predati obavještajnim službenicima SAD-a u januaru 2002. godine, te su transportovani u Guantanamo.

Jučer je AFP objavio kako će veliki broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena postati “otvorena knjiga” za novinare i organizacije koji su voljni da rade s novinarskom organizacijom koja drži arhivu.

Web “Intercept”, kojeg je pokrenuo novinar Glenn Greenwald, uputio je poziv novinarima, i onima iz stranih medija, da rade s njima i u potpunosti istraže Snowdenovu arhivu, navodi AFP.

Intercept je, također, jučer objavio desetak dokumenata NSA, među kojima i one koje se odnose na metode ispitivanja zatvorenika u Guantanamu.

Navodi se da je NSA imala “zvaničnika za vezu koji je bio odgovoran za održavanje svakodnevnog kontakta sa onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije”.

Među 166 dokumenata koji su objavljeni u ponedjeljak su i podaci o iskustvima NSA-e u invaziji na Irak 2003. godine, o uspješnoj špijunskoj operaciji u Sjevernoj Koreji, kao i informacije o hakiranju stranih satelita (program FORNSAT).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.