Saznajte šta su Nordijski dani u Sarajevu

Vijesti 20. maj 201609:23 > 09:36
N1

Za Dansku se vrlo često kaže da u njoj žive najsretniji ljudi na svijetu, Norveška je obećana zemlja za posao, Švedska je landet lagom - umjerena, a za stanovnike Finske kažu da su vrlo direktni, drže do obećanja i kako mi u BiH kažemo - do obraza.

Pri tome ove Nordijske zemlje, zajedno još bolje funkcionišu. Dokaz tome su i Nordijski dani koje od 19. do 21. maja koje ambasadori ove četiri države organizuju u Sarajevu.

O Nordijskim danima u jutarnjem programu N1 televizije razgovorali smo sa ambasadoricom Norveške u BiH, Anne Vibek – Lilloe, ambasadorom Švedske – Fredrik Schillerom, ambasadorom Finske – Timom Rajakangasom i šefom misije Danske u BiH – Mortenom Skovgaard Hansenom.

Kako je došla ideja za organizaciju Nordijskih dana u Sarajevu?

Ambasade su odilučile organizovati Nordijske dane zajedno jer želimo pocrtati želju zemalja za regionalnom saradnjom i poslati signal da se saradnja isplati, a naše zemlje su dokaz za to. Teme saradnje u Nordijskim danima su održivost i jednaskost. To je srž našeg uspjeha“, rekla je Anne Vibek, ambasadorica Norveške u BiH.

Mnogo je interesantnih tema, a neke od njih su moda, resursi i jednakost.

Kroz ove teme, ali i druge, ćemo pokušati pokazati kako svaki dan možemo nešto promijeniti, npr. kroz potrošnju. Imat ćemo eskperte koji će održati predavanje i izložbu večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Izlozba je o održivosti, a sutra imamo radionicu o održivim strategijama kako upotrebljavati odjeću i to je primjer kako možemo raditi na održivosti i energetskoj efikasnosti”, odgovorio je Fredrik Schiller, ambasador Švedske u BiH.

Danska će govoriti o održivosti resursa. Poznato je da je BiH bogata vodom.

Da, vjerujemo u to i zato se fokusiramo. Jučer smo na Arhitektonskom fakultetu imali seminar o vodama, naročito kako možete štediti vodu, energiju i novac. Pokazat ćemo izložbu o rješenjima koja se nude o vodama i pokazat ćemo kako ih koristiti“, kazao je šef misije Danske u BiH, Mortenom Skovgaard Hansenom

Finska će govoriti o jednakostima.

To će biti tema panel diskusije koja će je zakazana za danas. Imamo panel diskusiju i o rodnoj jednakosti. To je jedna od vrijednosti Nordijskih zemalja. Finska je prva uvela jednaka prava za žene na izborima prije 110. godina“, rekao je ambasador Finske – Tim Rajakangas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.