8. dani BHAAAS: Znanje je djeljivo bogatstvo

Vijesti 26. maj 201619:28 > 19:38
N1

Oni koji su rođeni u BiH, a žive i rade u Americi, nisu zaboravili svoju zemlju odakle dolaze i na razne načine pokušavaju doprinjeti poboljšanju stanja u BiH. To pokazuju i Dani bosanskohercegovačko-američke akademije za znanost i umjetnost.

Radi se o najvećem međunarodnom znanstvenom skupu u BiH koji okuplja vrhunske predavače iz cijelog svijeta. S jasnom porukom – znanje je djeljivo bogatstvo.

Iako daleko od rodnog grada, profesor Esad Boškailo, jedan od najuglednijih predstavnika bh. intelektualne scene u SAD-u nije prekinuo veze s matičnom domovinom, kojoj najviše pomaže kroz bosanskohercegovačko-američku akademiju za nauku i umjetnost.

Prenosimo znanja koja su stečena tamo godinama mukotrpnog rada i to mi nudimo besplatno kolegama u cijeloj regiji kako bi nam svima bilo bolje, jer znanje nema nikakvu korist ako se ne dijeli, onda to nije znanje“, rekao je Esad Boškailo, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Arizoni.

Ove godine učesnik je osme internacionalne konferencije zajedno sa 260 vrhunskih predavača iz oblasti medicinskih, tehničkih te društvenih nauka i umjetnosti.

Preko 1000 učesnika okupili su se s ciljem međusobnog upoznavanja, razmjene mišljenja te pokretanja novih inicijativa i zajedničkih projekata.

Nudimo 260 predavača koji će predavati u 14 simpozija, i da podijelimo znanje i treninge koje smo stekli u SAD koja je vjerovatno vodeća u svijetu u oblastima naročito medicine i tehnologije“, istakla je Azra Terzić, predsjednica BHAAAS-a.

Da je potencijal ove akademije velik dokazuje činjenica da okupljaju vrhunske stručnjake iz cijelog svijeta koji dolaze sa najprestižnijih univerzitetskih svjetskih centara, klinika i akademskih institucija.

Cijeli jedan dan posvećujemo bolestima kancera dojke i pristupima malignim oboljenima dojke koji predstavljaju veliki problem na svjetskom nivou, a primjetili smo da u BiH ne postoji uniformni pristup liječenju kancera dojke“, kazao je Gordan Srkalović, specijalista za onkologiju i krvne bolesti .

Enes Kanlić, ortopedski hirurg je poručio: “Što mi tamo radimo svaki dan ovdje se zove kao na svjetskom nivou  taj svjetski nivo je za mene svaki dan, ali zapravo to postaje bliže svima.”

Svjesni potencijala bh. dijaspore iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, koji su ujedno i pokrovitelj ovogodišnje konferencije kažu da treba intenzivnije raditi na uvezivanju dijaspore.

U BiH smo odlučili da mijenjamo politiku prema dijaspori po prvi put mogu reći da Vijeće ministara i i Parlamentarna skupština BiH spremni su da obrade sve segmente djelovanja dijaspore prema BiH“, kazala je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Na konferencijama i simpozijima ovih dana govorit će se o različitim naučnim oblastima; medicini, prirodnim, društvenim i humanističkim naukama kao i o umjetnosti i kulturi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.