Ani Babić plaketa za podršku "Budućnost počinje sa djetetom"

Vijesti 27. maj 201615:26 > 15:32
Press služba KS

U znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju i doprinos realizaciji projekta “Budućnost počinje sa djetetom” predsjednik Udruženja „Izmirli Bosnaklar Dernegl“ (Bošnjaci Izmira) Hamza Yavuz je u pratnji predsjednice Udruženja „Balkader Bursa“ Hajrije Kosova uručio plaketu predsjedateljici Skupštine KS Ani Babić.

Sa njima u posjeti su bili i prof. dr. Hazim Bašić i predsjednik KUD “Bulbul” Sahudin Kačar, koji su nosioci organizacije domaćinstva za goste iz Turske. Projektom je predviđena svečanost povodom obrezivanja djece u Podrinju u 2016. godini, a koja će se održati u Omladinskom centru u Srebrenici, 28. maja 2016. godine.

“Zahvaljujemo se na dosadašnjem razumijevanju koje ste imali za sve naše ideje i aktivnosti, te se nadamo nastavku naše uspješne saradnje i u budućnosti”, rekao je između ostalog predsjednik Yavuz obračajući se predsjedateljici Babić.

Predsjedateljica Babić se zahvalila na uručenom priznanju, kao i na dobrodošlici koju su joj priredili gosti iz Turske prilikom njene ranije posjete ovoj prijateljskoj državi. Istakla je neophodnost za produbljivanje saradnje naročito u oblasti prava ženske populacije koja je između ostalih jedna od glavnih preokupacija predsjednice Udruženja Kosove, te joj je tom prilikom uz ostale prigodne poklone uručila i knjigu Irfana Ajanoviča “Molila sam ih da me ubiju – zločin nad ženom Bosne i Hercegovine”.

“Smatram da trebamo zajednički raditi kako bi unaprijedili položaj žena u društvu naše dvije države, a osim povećanja učešća i uloge žena u političkom životu i na mjestima donošenja odluka, jedan od prioriteta je i širenje istine o verbalnom i fizičkom nasilju nad ženama i djevojčicama, a naročito za vrijeme konfliktnih i ratnih situacija, što je nažalost jedna od bolnih činjenica koje su se dogodile tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koja će zauvijek ostati urezana u historiju naše države”, rekla je predsjedateljica Babić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.