Betonski blokovi uz magistralnu cestu u Počitelju

Vijesti 27. maj 201617:12 > 19:06
N1

Na proširenju uz magistralnu cestu u Počitelju postavljeni su betonski blokovi, koji prvenstveno autobusima s turistima priječe parkiranje tih vozila. Vlasnik toga zemljišnog prostora kaže kako time želi upozoriti na nelegalne radnje u ovom kulturno-historijskom hercegovačkom mjestu.

Na betonske blokove tzv. žardinjere naići ćete ako se vozite magistralnom cestom M-17 iz pravca juga, odnosno od Čapljine prema Počitelju. One priječe prolazak autobusa, ne i manjih vozila. Vlasnik zemljišnog prostora uz cestu Hasan Veledar kazuje nam kako je više puta onima koji parkiraju na tome mjestu ukazivao na problem.

“Oni se jednostavno parkiraju dole na parkingu nasred puta, gdje ne možete ni ući ni izaći. Onda sam imao problema s tim šoferima koji jednostavno ne žele da sklone svoj autobus”, ispričao je Hasan Veledar.

Veledar nam pokazuje znak koji jasno označava gdje je parking, ali i na parking unutar ulaska u staru jezgru Počitelja koji nije prazan.

Mi smo uvijek odobravali malim autima i srednjim… Pogledajte busove dole! Ja nikad nisam rekao nemojte vi dolaziti ovdje, nego jednostavno, ja želim malo reda. Ova devastacija Počitelja koja je napravljena sa silnim nelegalnim objektima, to je jedna katastrofa, jedna sramota za cijelo društvo“, dodaje Veledar.

Regulacija parking prostora od velike je važnosti, a potvrđuje to i čapljinski načelnik. No, dodaje, kada je nered – to je dobro, a kada želite zavesti red, pojave se nekakvi ljudi, citiramo “sa suludim pričama da iza toga stoje nekakve nakane koje bi bile na štetu ovog ili onog naroda”.

“Ovdje se ne radi o tome. Mi jednostavno želimo da od Počitelja, Mogorjela, Starog grada u Gabeli, Desila, rijeke Trebižat… imamo gospodarsku dobit, zaradimo nešto, zaposlimo ljude i uvjeren sam da bi to poduzeće moglo zaraditi sebi za plaće i ne samo to nego npr. čišćenje grada Počitelja, plaćanje javne rasvjete“, izjavio je Smiljan Vidić, načelnik Čapljine.

Dok se vlasniku privatnog posjeda spočitava kako priječi parkiranje autobusa u Počitelju, mi smo na parkingu uz cestu, samo 20 metara od ulaza u Počitelj zatekli veliki broj ovih vozila.

“Dolazimo ovdje dosta često, ovisno od programa. A što se tiče parkinga, nema nikakvih problema, uvijek je slobodno, uvijek ima mjesta, tako da nije problem”, komentarisao je Dražen Prišč, vozač autobusa.

“Vozim dugo godina i sad idemo na izlet u Mostar iz Graca, stajemo u Počitelju. Nije nikakav problem za parking, tako uvijek radimo, to je sve u redu”, rekao je Miroljub Bevanda, vozač autobusa.

“Nema nikakvog problema jer ima veliki parking ispred lijepog urednog restorana. Jedina zamjerka u Počitelju je što bi mogao biti malo čišći”, kazala Sanela Topić, turistički vodič.

Dok posjetitelji zamjeraju na čistoći, Hasan Veledar iskazuje negodovanje radom federalnih institucija koje „odvlače“ novac od poreza, a nisu u stanju izraditi regulacijski plan. Kaže da nije problem ukloniti betonske blokove, ali s njima postoji kakav-takav red. Hoće li one tu i ostati odlučit će inspekcije, jer prema Zakonu o cestama FBiH, bilo kakvo građenje 20 metara od magistralnog puta zahtijeva suglasnost federalne Direkcije za ceste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.