Defile konjanika iz Karaule krenuo ka Ajvatovici

Vijesti 28. maj 201609:15 > 09:20
Anadolija

Defile više desetaka konjanika krenuo je jutros iz Karaule, nedaleko od Turbeta, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, a nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavit će put ka Pruscu, gdje će sutra biti održana centralna manifestacija Ajvatovice.

Blizu 100 konjanika iz Karaule i Zenice, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur'ana i dove, koju je proučio travnički glavni imam Salih ef. Indžić, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz Dedinoj stijeni u Pruscu.

Tradicionalna bošnjačka narodna nošnja, topot konjskih kopita, tekbiri i ilahije, molitve i duhovne pjesme koje su zajednički učili konjanici i okupljeni stanovnici Karaule oživjeli su minuli historijski period.

Među konjanicima koji su jutros krenuli iz Karaule bio je i 13-godišnji Dženan Gradinčić. Kazao nam je da već petu godinu zaredom kao konjanik učestvuje na Ajvatovici, te da je 2012. godine bio najmlađi konjanik iz Karaule.

Dženana je iz Karaule na put prema Ajvatovici ispratio njegov otac Erdin Gradinčić. Rekao je kako je ponosan na svoga sina jer njeguje dugogodišnju porodičnu tradiciju.

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije. Ajvatovica se inače održava krajem juna, ali zbog predstojećeg svetog mjeseca Ramazana ove godine organizovana je u maju.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz Dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.