UŽIVO na N1: "Samit 100" biznis lidera Jugoistočne Evrope

Vijesti 28. maj 201611:14 > 12:07
N1

U regionu je potrebna nova energije, inovacija i inspiracija kako bismo bili u korak s promjenama u svijetu – istaknuto je na panelu kojim je započeo drugi dan Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope koji se u Sarajevu održava pod pokroviteljstvom političkih lidera regiona.

Cijeli događaj pratite UŽIVO na N1 televiziji klikom na link OVDJE.

Lideri regiona okupiće se danas u Sarajevu u okviru dvodnevnog regionalnog sastanka procesa Brdo-Brioni.

Sastanku će prisustvovati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kome će to biti prva posjeta Sarajevu otkako je izabran na tu funkciju.

Dolazak su potvrdili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Slovenije Boris Pahor, albanski predsjednik Slovenije Budžar Nišani i predsjednik Kosova Hašim Tači. Kao počasni gost, najavljen je predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Učesnici Brdo-Brioni procesa će u subotu u okviru predsjedničkog panela “Dogovor za novo doba” prisustvovati Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. U nedjelju će biti održan plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa i konferencija za novinare.

Proces Brdo-Brioni su pokrenule Slovenija i Hrvatska za rješavanje otvorenih pitanja regionalnom saradnjom. U okviru te incijative predsjednici država regiona se okupljaju jednom godišnje, a svaki put učestvuje i počasni gost iz neke članice Evropske unije.

Prvi sastanak procesa je održan u junu 2013. na Brdu kod Kranja, dok je sljedeće godine odžan u Dubrovniku. Prošle godine lideri regiona su se okupili u Budvi i Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.