Borba za mjesto direktora UIO: I poslije Džakule, Džakula

Vijesti 30. maj 201618:08 > 19:14
N1

U Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu na intervjuima su se pojavila tri kandidata. O direktorskoj poziciji u ovoj poreskoj instituciji konačnu odluku donosi Vijeće ministara.

Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH obavili su intervjue sa tri kandidata za čelnu poziciju uprave.

Kako nam je potvrđeno, u najuži krug ušla su dva imena, i to dosadašnji direktor UIO Miro Džakula i bivši direktor Federalne poreske uprave Midhat Arifović.

Upravni odbor je zadovoljan kandidatima, ali i konkursnom procedurom.

“Pa intervjui su bili potpuno istovjetni za sve kandidate, tako smo se i prethodno i dogovorili, tako da su istovjetna bila i pitanja“, kazao je Vjekoslav Bevanda.

Međutim, da li je i konkursna procedura istovjetna za sve kandidate? Dogovor koalicionih partnera u državnoj vlasti govori suprotno.

Mjesto direktora Savez za promjene prepustio je HDZ-u, iako je ranije dogovorenom rotacijom red na direktora iz reda srpskog naroda.

Politička kalkulacija je jasna, i poslije Džakule – Džakula. Iako su se na današnjem konkursu pojavili i Srbin, i Hrvat, i Bošnjak, u Vijeću ministara očigledno je već određeno za koga se dižu ruke.

“On će vjerovatno biti iz reda hrvatskog naroda, a kada je u pitanju Savez za promjene, mi ćemo nastojati da taj sastav menadžmenta i drugih u okviru strukture koja upravlja ovom važnom institucijom bude nacionalno izbalansiran”, stava je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine BiH.

Nacionalni balans podrazumijeva da na mjestu šefa carina ostaje Srbin. Međutim, kako smo ranije pisali, Savez za promjene sa te pozicije planira skloniti Zdravka Cvjetinovića, koga je Džakula vratio na posao nakon što je bio uhapšen u akciji Pandora.

“One stranke koje dobiju izbore i koje dobiju vlast, oni žele imati svoje ljude na određenim pozicijama, kako ministre, tako i čelne ljude u pojedinim agencijama, i to je tako”, kazao je Midhat Arifović, bivši direktor Poreske uprave FBiH.

UIO nije izuzetak kada je riječ o raspodjeli ključnih pozicija u državi u kojoj se politička podobnost podrazumjeva kao glavni kriterij za imenovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.