Uhapšen Siniša Macan, glavni akter afere "Muhlbauer"

Vijesti 31. maj 201608:52 > 09:08
Izvor: N1

Bivši direktor IDDEEA-e Siniša Macan uhapšen je jutros u Banjaluci, saznaje N1.

Sinišu Macana su po nalogu Tužilaštva BiH slobode lišili pripadnici SIPA-e.

Podsjećamo, Macan se dovodio u vezu zbog zaključivanja spornih ugovora u aferi Muhlbauer.

Vijeće ministara BiH raspravljalo je o revizorskom izvještaju gdje se navodi da je Agencija za identifikacijske dokumente (IDDEEA) favorizirala određenog proizvođača zbog čega su lična dokumenta prodavana po daleko većoj cijeni od stvarne vrijednosti.

Prema revizorskom Izvještaju, provođenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponuđačem, u ovom slučaju banjalučkim Muhlbauerom dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka. Ocjenjeno je da nabavka elektronskog čipa ličnim kartama od 8 KM nije realna obzirom da oni po fakturi dobavljača iznose oko 1,1 euro.

Iz Vijeća ministara usaglašen je jedinstven stav – aranžman koji je Agencija za identifikacijske dokumenta napravila sa Muhlbauerom štetan je za BiH.

Istraga u vezi nabavke ličnih dokumenata počela je 2014. godine. Ona bi uz ostalo trebala da odgovori kako je posao dobio banjalučki Muhlbauer, tada firma bez ijedne reference iako se pregovaralo sa njemackim konzorcijom Muhlbauerom. Kako je privatnoj firmi država izgradila fabriku zahvaljujući avansnom plaćanju od koje je kasnije po najskupljoj cijeni u Evropi nabavljala lične dokumente.

Posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola u vrijednosti blizu 104 miliona KM dobila je firma “Muhlbauer Roding” iz Njemačke, i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavijesti uz uslov foramiranje kompanije u BiH.

Treba podsjetiti kako je banjalučka firma Muhlbauer BL u 40 postotnom vlasništvu Nites firme Miodraga Škrbića i još nekoliko osoba koje su mediji povezivali sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom. U vrijeme potpisivanja prvog ugovora na čelu firme bio je zet Nebojše Radmanovića, kojega će kasnije na tom mjestu naslijediti brat žene Zorana Tegeltije, novog-starog ministra finansija RS.

Inače, posljednji veliki posao banjalučka firma dobila je na izradi pasoša treće generacije na međunarodnom tenderu nakon čega je BiH dobila najzaštićenije, ali i najskuplje pasoše u Evropi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.