Afera 'Muhlbauer': Vrijednost ugovora veća od 100 miliona KM

Vijesti 31. maj 201609:31 > 09:40
Izvor: Tuzilastvobih.gov.ba

U okviru istrage oko višemilionskih zloupotreba i nezakonitosti povodom izbora kompanije za izradu ličnih dokumenata građana BiH, policijski pripadnici SIPA-e, rano jutros su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, locirali i na području Banjaluke lišili slobode osumnjičenog Sinišu Macana.

Osumnjičeni Macan, bivši direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora preduzeća Muehlbauer, za sudjelovanje u izradi ličnih dokumenata za građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedenim nezakonitostima, navedenom preduzeću omogućeno je da dobijanjem navedenog posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost navedenog ugovora veća je od 100.000.00,00 KM.

Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i partnerskim agencijama, provelo je dugotrajnu i temeljitu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana.

U saopćenju se navodi da Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, a naročito u slučajevima u kojima se imovinska korist temelji na budžetskim sredstvima za koje su oštećeni građani Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.