Od sutra u BiH niže cijene mobilne telefonije

Vijesti 31. maj 201617:35 > 19:27
N1

Cijene mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini od sutra su jeftinije. Računi bi trebali biti niži oko 25 odsto, a za pozive ka inozemstvu i više jer na snagu stupa prvi set mjera Regulatorne agencije za komunikacije na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta Bosne i Hercegovine. Drugi set mjera u primjeni je od jula.

Od sutra je jeftinije ono što godinama plaćamo skupo. Statistika je nemilosrdna i kaže – cijene mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini značajno su iznad cijena u zemljama regiona. Do izmjena je dovela odluka o sniženju Regulatorne agencije za komunikacije.

“Pošto koristim i druge mobilne telefonije van BiH vidim da smo dosta skuplji”.

– Znate li da od sutra stupa na snagu odluka o sniženju cijene mobilne telefonije u BiH? “Ne. Nisam upoznata s tim”.

“To godinama ukazuju razni relevantni faktori da plaćamo najskuplju telefoniju u regionu”, mišljenja su građani.

Svi u Bosni i Hercegovini već godinama znaju i potvrđuju da skupo plaćaju usluge mobilne telefonije. Ipak, rijetki znaju da već od idućeg mjeseca njihovi računi mogu biti niži i do 25 odsto ukoliko se ispravno informišu posebno kod tri dominantna telekom operatera u zemlji.

U prvoj fazi primjenjivaće se tri mjere Agencije i to – niža cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, smanjenje cijena poziva ka inozemstvu, te produženje roka važenja prepaid dopune od 10 maraka sa 50 na 90 dana.

“Evidentan je povećan broj bonusa, količina mobilnog interneta – sve su to neke pozitivne stvari. Međutim, ono što je isto tako pozitvno je da su telekom operatori sarađivali i da su prije ovog formalnog stupanja na snagu poduzeli određene aktivnosti kako bi izradili te pakete koji pružaju povoljnije uslove za krajnje korisnike”, komentarisala je Amela Odobašić iz Regulatorne agencije za komunikacije.

“Prvom mjerom je BH Telecom snizio cijene iz vlastite mobilne mreže prema fiksnim drugim mrežama za sve naše postpaid i prepaid korisnike. Sada ova cijena iznosi dvadeset feninga po minuti. BH Telecom je snizio cijene prema fiksnim i mobilnim mrežama u međunarodnom saobraćaju u skladu sa pravilom 13. Možemo reći da trenutno u zavisnosti od mreže koju koristite ili zemlje koju pozivate sniženja su izvršena čak i do 47 posto”, kazala je Hidajeta Čomor iz BH Telecoma.

I preostala dva dominantna operatera potvrdila su primjenu mjera. Kompanija Mtel ističe smanjenje cijena poziva ka inozemstvu, u zavisnosti od zone, i do 70 odsto. Bh. građani skupo su plaćali mobilnu telefoniju u odnosu na susjede. Tako u Srbiji cijena pretplate jednog telekom operatera iznosi 1095 dinara, što je oko 18 maraka, dok ćete u našoj zemlji za isti paket morati izdvojiti 40 maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.