Počela istraga zbog najskupljih ličnih dokumenata u Evropi

Vijesti 31. maj 201617:57 > 19:03
N1

Bivši direktor Agencije za identifikacijske dokumente Siniša Macan uhapšen je jutros u Banjaluci.

Za vrijeme njegovog mandata sklopljen je ugovor bez tendera sa firmom Muhlbauer, vrijedan 104 miliona maraka, zbog kojeg građani BIH imaju najskuplje lične dokumente u Evropi. Priču donosi Tina jelin Dizdar.

Rano jutros u Banjaluci priveden je bivši direktor Agencije za identifikaciona dokumenta.

Dok je Macan bio direktor Agencije, posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola dobila je firma Muhlbauer Roding iz Njemačke, i to putem pregovaračkog postupka bez tendera. Nacrt ugovora u kojem se spominje konzorcij Muhlbauer Njemačka i Muhlbauer Banjaluka dobio je pozitivno mišljene od pravobranilaštva, no u ugovoru koji je u konačnici sklopljen sa IDEE-om navedena je samo firma iz Banjaluke koja u tom trenutku nije imala nikakve reference.

Ugovor je sklopljen mimo Zakona o javnim nabavkama na deset godina uz avansno plaćanje od 30 do 60 posto, na dogovoreni, a ne realizirani posao na što su revizori upozorili još prije tri godine.

“I što se može desiti? Nakon realizacije ovog ugovora da neće biti potrebe za pet miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola, nego za dosta manju količinu, ali obaveza države jeste da plati dogovorenu količinu”, navodi bivši državni revizor Dževad Nekić.

Posebno sporno u ugovoru je cijena elektronskih čipova u ličnim dokumentima čiju je vrijednost IDEAA pocijenila na 6-8 maraka, dok je po revizorskom izvještaju realna cijena bila oko 2 marke.

Ovi čipovi bili su i osnovni razlog poskupljenja ličnih dokumenata a da stvar bude apsurdnija, iako su čipovi uvedeni još prije tri godine zbog korištenja digitalne identifikacije građana, sistem nije zaživio ni nakon izdatih blizu 1,8 miliona ličnih karata.

“Svrha je bila da građani imaju ovakva dokumenta da se može koristiti kod prelaska granice, no i danas to je samo lična karta kao klasični identifikacioni dokument”, kazao je Dževad Nekić.

Na sve navedeno u IDEAA-i su nakon revizorskog izvještaja utvrdili kako iza navedenih odluka stoji Vijeće ministara odnosno da je sve rađeno po zakonu.

„IDEEA je u potpunosti postupila u skladu sa bh. propisima, u skladu sa svojim nadležnostima, vodeći računa o sigurnosti sistema ličnih dokumenata te provodeći propise (odluke, zaključke, strategije,) koje je usvojilo Vijeće ministara BiH s ciljem da se BiH zadrži na bijeloj Šengen listi”, stoji u saopćenju IDEAA-e.

U vrijeme potpisivanja prvog ugovora, na čelu Muhlbauera bio je zet Nebojše Radmanovića kojega će kasnije na tom mjestu naslijedti brat žene Zorana Tegeltije, novog starog ministra finansija RS. Banjalučka firma je u 40-postotnom vlasništvu Nites firme Miodraga Škrbića poznatog po prijateljskim vezama sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom.

Ugovoru sa Muhlbauerom kumovao je Sredoje Nović – u to vrijeme ministar civilnih poslova BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.