BHRT – brod koji tone

Vijesti 31. maj 201618:09 > 19:24
Izvor: N1

BHRT najavljuje privremeno gašenje programa, a rješenja ni na vidiku. Parlamentarci tvrde da nema načina da do 30. juna riješe problem, u rukovodstvu BHRT-a su kategorični: ne odustajemo. Najviše će ispaštati radnici. Njih 863 u narednih mjesec dana živjeće u neizvijesnosti.

Dalje više ne može: BHRT najavljuje prekid programa nakon 30. juna kada ističe prikupljanje RTV takse putem telekom operatera. Odluka kojom BiH može postati jedina u Evropi koja neće imati državni javni servis. Od prije godinu dana postavljeni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kaže da su iscrpljene sve mogućnosti ušteda i da je proizvodnja programa dovedena u pitanje.

“Ukoliko se ne nađe kvalitetnije rješenje, onda je sasvim sigurno realno očekivati da kako je rečeno, BHRT privremeno prestane sa emitiranjem prije svega svog televizijskog programa”, izjavio je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

A parlamentarci nisu mogli da se ni ranije dogovore oko finansiranja BHRT-a i pesimisti su da u mjesec dana mogu naći rješenje, pa i podržati ono koje su nedavno predstavnici SDA i SBB-a predložili da se pored postojećeg sistema naplate putem telekom operatera, reguliše i naplata putem kablovskih operatera.

“Nema govora da se za mjesec dana može riješiti i usvojiti bilo koje rješenje. Ovo rješenje koje su poslanici predložili, podrazumijeva odluke Vlada, odnosno usvajanje zakona u entitetima, a mi znamo kakva je to procedura”, rekao je Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije.

BHRT muku muči i, kako tvrde, sa potraživanjima koje ima od FTV-a i RTRS-a. Tvrde da im zajedno duguju preko 24 miliona KM od naplate takse putem inkasanata i iznajmljivanjem opreme, osoblja i prostorija FTV-u. U RTRS-u danas bez reakcije da duguju BHRT-u skoro 9 miliona KM, ali direktor Federalne televizije Džemal Šabić kaže da FTV izmiruje dvoje obaveze, ali ne odgovara direktno da li su dugovanja od strane FTV zaista tolika. On ne vidi FTV kao jednog od krivaca za stanje kod komšija.

“I kada bismo sada potpuno mi ili neki veliki brat dali tih 26 miliona,ili i 48, tu kuću sa svojom upravom nesposobnom profesionalno i poslovno, ne bi je riješilo tih problema”, izjavio je Džemal Šabić, direktor FTV-a.

Sindikati u BHRT-u, a ima ih dva, ne slažu se u većini stvari, ali su oko jednog složni. Odluka Upravnog odbora ih nije iznenadila. Zbog toga su zahtijevali od menadžmenta prije nekoliko dana nove poteze.

“Da redukuje svoje obaveze prema Federalnoj televiziji upravo zbog neplaćanja”, rekla je Svjetlana Topalić iz Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

“Mislim da nije gašenje programa to rješenje”, rekao je Željko Bajić iz Sindikalne organizacije.

Jedan od bivših direktora ove kuće kaže da je 2007. u BHRT-u bilo dobro stanje. Sebe ne vidi odgovornim za sadašnju situaciju.

“Naprotiv ne. U to vrijeme, to je bilo prije 7,8,9 godina, mi smo imali izuzetno, izuzetno, razvijen program, u jednoj godini gotovo udvostručen svim profilima koje zahtijeva jedan javni RTV servis”, komentarisao je Mehmed Agović, bivši generalni direktor BHRT-a.

Zašto je onda došlo do urušavanja ove medijske kuće i hoće li neko snositi odgovornost i da li sada osnivač može da spasi brod koji tone. Sada je sve u rukama politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.