Siniša Macan na slobodi uz mjere zabrane

Vijesti 02. jun 201617:23 > 17:26
Fena

Sud BiH odredio je mjere zabrane bivšem direktoru Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniši Macanu, koji će biti pušten iz pritvora, a osumnjičen je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranje novca, potvrdio je Srni Macanov advokat Miljkan Pucar.

Pucar je naveo da je Macanu zabranjeno napuštanja mjesta boravka, odnosno Banjaluke.

“Zabranjena su mu putovanja, oduzete putne isprave i naređeno javljanje policiji tri puta sedmično”, naveo je Pucar.

Sud BiH potvrdio je da su Macanu izrečene mjere zabrane, te saopštio da one mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a da će kontrola njihove opravdanosti biti vršena svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu biti određena mjera pritvora.

U saopštenju Suda BiH navodi se da je Siniša Macan, kako proizilazi iz prijedloga Tužilaštva, osumnjičen da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Sud je predmetnim rješenjem ustanovio postojanje osnovane sumnje samo za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok će se eventualno postojanje osnovane sumnje da je počinjeno i krivično djelo pranje novca utvrđivati u daljem toku postupka.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su po nalogu Tužilaštva BiH 31. maja u Banjaluci Sinišu Macana (42) u okviru istrage o višemilionskim zloupotrebama i nezakonitostima prilikom izbora kompanije za izradu ličnih dokumenata građana BiH.

Macan je osumnjičen za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora preduzeća “Milbauer” za učešće u izradi ličnih dokumenata za građane BiH.

Navedenim nezakonitostima ovom preduzeću omogućeno je da, dobijanjem ugovora vrijednog više od stotinu miliona KM i formiranjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.