Ima li nove droge u BiH ili je problem "čistoća" heroina

Vijesti 03. jun 201613:20 > 13:39
N1

U javnosti se ovih dana špekuliše o pojavi nove opasne droge u Sarajevu. Sumnja se pojavila nakon što su dva dugogodišnja korisnika narkotika preminula od predoziranja, a svi pokušaji reanimacije u Hitnoj pomoći su bili bezuspješni.

U jedinom “Drop in” centru u Sarajevu kazali su nam kako postoji mogućnost da je predoziranje uzrokovano zbog korištenja “čišće” droge nego na šta su ovisnici inače navikli.

Informacije koje ja imam, sa njima dok razgovaram, čistoća heroina u Sarajevu oko 2%, ako kojim slučajem konzumiraju heroin čist do 7% dođe do predoziranja. Isto tako miješanjem raznih supstanci može doći do predoziranja“, kazao nam je Emir Kadrović, tehnički operater u sarajevskom “Drop in” centru.

“Drop in” centri u BiH postoje od 2011. godine. Prvenstveno su usmjereni ka obezbjeđivanju sterilnog materijala injektivnim korisnicima droga, što je jedna od mjera kako spriječiti potencijalno širenje infektivnih bolesti.

Iz MUP-a KS su također reagovali na informaciju o mogućoj novoj opasnoj drogi u Sarajevu i tvrde da nisu među oduzetim narkoticima pronašli neke nove supstance.

Ne posjedujemo ni zvanične podatke o neuspjelim reanimacijama, niti podacima o toksikološkim vještačenjima kojim bi se utvrdio eventualni uzrok smrti usljed prekomjernog konzumiranja droge“, tvrde iz MUP-a KS.

Godišnje blizu 3.000 korisnika se prijavi u “Drop in” centar u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.