Kazazović: U Sloveniji priznat ekvivalent diploma, u KS nije

Vijesti 06. jun 201617:45 > 19:49
N1

Nakon što je ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, objavio kako je dobio podršku Senata Univerziteta u Sarajevu, da se diplome predbolonjskih studenata izjednače s bolonjskim master procesom, reagovao je Senat, kazavši kako to nije tačno.

Ne pružaju podršku takvom rješenju i to su jasno objasnili Ministarstvu još u maju, kazano je u Senatu.

Nekoliko dekana sarajevskih fakulteta nije bilo prisutno na posljednjoj sjednici Senata. Poslali su svoje zamjenike. Prisutan nije bio ni rektor Univerziteta Muharem Avdispahić, koji kaže da je odobrio održavanje sjednice zbog toga što je jedina tačka trebala biti upisna politika za predstojeće dvije godine. Malo ko je slutio da će doći do revizije inicijative o izjednačavanju diploma, koju je Senat ranije jednoglasno odbio.

“4. maja je na osnovu toga Senat jednoglasno donio zaključak da ne podržava inicijativu o izjednačavanju predbolonjskog sedmog stepena i bolonjskog mastera. Tematska sjednica u proceduralnom I pravnom smislu nije mogla poslužiti za reviziju takve odluke Senata”, ističe Muharem Avdispahić, rektor UNSA.

Odluka o izjednačavanju diploma zvanično ne postoji. Ministar Kazazović danas nije htio pred kameru, ali je ranije poručio kako je u petak dobio podršku Senata, te kako čeka očitovanje Vlade Kantona Sarajevo.

“Svi su raspravili i svi su se složili oko toga da bi bilo neophodno da uslijedi taj korak. Apsurd je da se priznaju te diplome kao ekvivalent u Sloveniji ili Hrvatskoj studentima koji su završili univerzitet u Sarajevu. U Sloveniji je priznat taj ekvivalent s drugim ciklusom bolonje, a u KS nije”, navodi Kazazović.

Dan nakon sporne sjednice Senata reagovao je i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Nihad Fejzić, koji također nije prisustvovao sjednici i koji negoduje zbog istupa ministra Kazazovića.

“Ako smo se opredijelili da gradimo državu BiH i budemo u službi studenata i kvalitetnog obrazovanja, onda jučerašnja Odluka je neispravan put. Reformi svi zajedno, moramo doprinositi, razgovarati i tako doći do evropskih standarda”, smatra Fejzić.

Iz Senata tvrde kako se u čitavu priču treba uključiti i Ministarstvo civilnih poslova BiH, s obzirom na to da su još 2013. godine prema Vijeću ministara BiH poslali usaglašen Pravilnik o akademskih titulama koji nikada nije usvojen, pa se pitaju šta je razlog. Iz Ministarstva odgovaraju kako je za izjednačavanju diploma potrebna saglasnost svih nadležnih obrazovnih institucija i akademske zajednice.

“Bilo je više pokušaja od 2008. do danas da se takvo pitanje uredi podzakonskim aktom na državnom nivou ali nije bilo konsenzusa obrazovnih vlasti i akademske zajednice u BiH”, otkrio je Adnan Husić, zamjenik ministra u sektoru obrazovanja.

Konsenzusa očito ni ovoga puta nije bilo. Tek sporna sjednica Senata na kojoj su se pod tačkom aktuelna pitanja, bez prisustva čelnih ljudi Senata, pokušala izjednačiti dva procesa koja malo toga imaju zajedničkog, predbolonjski i bolonjski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.