Pokrenut disciplinski postupak protiv Dubravka Čampare

Vijesti 06. jun 201618:44 > 18:48
Patria

Arben Murtezić, glavni disciplinski tužitelj Ureda disciplinskog tužitelja, potvrdio je za agenciju Patria da je pokrenut disciplinski postupak protiv Dubravka Čampare, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Disciplinski postupak je pokrenut nakon provedene istrage po pritužbama advokatice Vasvije Vidović podnesenim u svojstvu punomoćnika Fahrudina Radončića.

– Disciplinska tužba je podnesena nakon što je utvrđeno da postoji dovoljno dokaza da je tužitelj Čampara počinio disciplinski prekršaj propisan Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a na način da je u telefonskoj komunikaciji sa Azrom Sarić, koja je javnosti i objavljena putem medija, iznosio komentare koji su po svom sadržaju neprimjereni nosiocu tužilačke funkcije.

Po ocjeni Ureda disciplinskog tužioca ovakvim ponašanjem tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine je narušen ugled tužilačke funkcije i dovedeno u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva, što predstavlja disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 23.

Arben Murtezić navodi i to da su ostale pritužbe podnesene Uredu disciplinskog tužioca protiv tužioca Čampare, nakon okončane istrage, odbačene zbog nedostatka dokaza da je počinjen neki od disciplinskih prekršaja propisanih Zakonom o VSTV-u BiH.

Murtezić ističe da podnošenje disciplinske tužbe ne može uticati na postupke koje vode sudovi i tužilaštva u Bosni i Hercegovini, a prema utvrđenim nadležnostima ovog Ureda.

Dalji disciplinski postupak će se voditi pred prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.