Kotur: Društvo treba slušati potrebe osoba s invaliditetom

Vijesti 08. jun 201610:17 > 10:18
N1

"Podržite nas u borbi da osobama sa invaliditetom obezbijedimo adekvatna ortopedska i druga pomagala", poručuju iz organizacije My Right koja je zaslužna za kampanju "Ponosni na sebe" koju će provoditi pet koalicija od aprila do decembra 2016. godine i organizacija osoba sa invaliditetom u cijeloj BiH.

Tim povodom gošća Novog dana bila je Ana Kotur, PR kampanje “Ponosni na sebe” uime organizacije My Right.

Kampanja ima za cilj da kroz različite javne aktivnosti u zajednici i putem medija upozna građane i građanke o pravima svih osoba sa invaliditetom, o sposobnostima i vrijednostima osoba sa invaliditetom, kako bi se na taj način spriječila marginalizacija osoba sa invaliditetom i promijenile postojeće negativne predrasude o ovim građanima i građankama. Na pitanje na koji način se realizuje ova kampanja i na kojem području, Kotur je odgovorila: “Provodi se u dva smjera – prvi je u okviru javne aktivnosti u lokalnim zajednicima i jedan dio medijskog istupa kroz društvene mreže, a drugi dio je zagoravački dio pet koalicija koje već dugo godina rade sa organizacijom My Right i koji se odnosi na izmjenu postojećih pravila. Društvo može na adekvatan način da odgovori na potrebe osoba sa invaliditetom ako sarađuje s njima i sluša njihove potrebe“.

Osobe sa invaliditetom jednako su sposobne za velika djela i iskazuju da invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. O tome kako to objasniti društvu u kojem se na invaliditet gleda na poprilično surov način je kazala: “Društvo nije naklonjeno osobama sa invaliditetom, ali to ne znači da nema potencijal da prepozna šta osobe s invaliditeom imaju. Ono što je sa osobama s invaliditetom specifično jeste da one pokušavaju na sve načine preko društva, gerila marketinga, društvenih mreža da pokažu svakodnevne situacije u kojima uspijevaju jer veliki je izazov da izađete i susretnete sa svojim sugrađanima“.

Profesor i naučnik Stephen Hawking je dao podršku kampanji #PonosniNaSebe i poručio da ako je on s bolešću motorike neurona od koje je potpuno paralizovan uspio u životu, onda to svakako mogu i drugi. Na pitanje koji su problemi sa kojima se najčešće osobe sa invaliditetom susreću je odgovorila: “Problemi osoba s invaliditetom počinju s izlaskom iz kuće. Ako nemate pomagala, ne možete da učestvujete ravnopravno u svim aktivnostima. Svi ti problemi dovode do smanjene socijalizacije u ukupnom smislu. Višestruki su problemi – to je pitanje i prava na život, na rad, na obrazovanje, porodični život“.

O tome koje organizacije i iz kojih gradova učestvuju u kampanji je komentarisala: “Partneri su pet koalicija ljudi iz Bijeljine, Doboja, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo. Ovih pet koalicija obuhvata 64 organizacije, ali kompanija nije ograničena samo tu, nego na cijelu BiH. Kampanja je otvorena za sve koji su spremni da ih podrže u lokalnim zajednicma. Možete nas pronaći na Facebook stranici ‘Ponosni na sebe’, internet stranici www.myright.ba i putem svih medija kao i N1 koji učestvuje kao tihi partneri u našoj kampanji i mogu da nam se jave s pričama pojedinaca koje će biti objavljene. Nijedna osoba s invaliditetom nije invaliditet, već osoba vrijedna poštovanja koja zaslužuje jednake uslove u kojima živi“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.