Pilav: Sud iz političkih razloga odugovlačio sa presudom

Vijesti 09. jun 201613:20 > 13:21
N1

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u slučaju "Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine" kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava, nakon čega je ovaj hirurg iz Srebrenice održao pres-konferenciju.

“Nakon svih postupaka provedenih, apelacija je upućena 2007. godine Sudu u Strazburu i skoro nakon deceniju dočekali smo da presuda ugleda svjetlo dana”, rekao je Pilav te dodao:

Moja kandidatura je odbijena i na opštim izborma 2010, pa je ponovljen postupak. U sadržaju presude značajno je istaći da je Sud našao elemente diskrimacije i po svim tačkama apelaciju podržao i usvojio, tako da je po svim tačkama presuda otišla u moju korist. Ono što je možda zanimljivo napomenuti jeste da je sa ove vremenske distance gledajući iznimno dugo trajao proces“.

Kazao je i da je bio skeptik da li će ikada završiti.

“Nemam zvanične infromacije ni opravdane argumente, ali moje intimno mišljenje jeste da je Sud iz određenih političkih razloga odugovlačio“, istakao je Pilav.

Moja neka lična misija se time završava što je pravna pobjeda na stolu. Ako mene pitate, nemam iluzije da će sutra biti bolje jer svjedočimo situaciji i teškoćama koje doživljajju prethodne presude. Također, ako BiH želi ići putem euroatlanskih integracija, moraće ovu presudu implementirati“, izjavio je.

O tome da li se u presudi navodi diskriminacija i povreda ljudskih prava je rekao: “Nisam pravni stručnjak ali ono što se nameće kao imperativ jeste primjena tih domaćih pravnih akata prevashodno izbornog zakona i neće biti moguća bez promjene Ustava u ovoj zemlji. Na brzinu sam pregledao sadržaj presude i na stranici 17 se navodi diskriminirajući faktor. Nedopustivo je da se etnonacionalni i teritorijalni prinipi krše”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.