Vrhovni sud FBiH presudio: Zajmovi u švicarcima zakoniti

Vijesti 09. jun 201622:14 > 22:20
Izvor: Reuters/Dado Ruvić

Vrhovni sud Federacije BiH ocijenio je kako su bankovni zajmovi građanima u švicarskim francima s valutnom klauzulom i promjenljivom kamatnom stopom bili zakoniti, objavljeno je u četvrtak iz Vrhovnog suda koji je na taj način razriješio dvojbe koje je imao općinski sud u Mostaru pred kojim se nalazi veliki broj sporova zbog zajmova u švicarcima.

Na internet stranici Vrhovnog suda Federacije BiH istaknuto je kako su ugovori o zajmu zaključeni između fizičkih osoba i banaka u švicarskim francima, koje je uglavnom davala Hypo Alpe Adria Bank sa sjedištem u Mostaru, predstavljaju ugovore sa valutnom klauzulom, a ne devizne kredite.

Pojašnjava se kako takvi ugovori nisu bili ništavni, jednako kao ni odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi, koja sadrži fiksni i varijabilni dio kamatne stope.

Vrhovni sud FBiH je na taj način odbacio tvrdnje da su zajmovi u švicarskim francima bili nedopušteni. Nakon odluke Vrhovnog suda Federacije BiH ovakvo stajalište će se primijeniti na parnične postupke kojima su odvjetnici pred Općinskim sudom u Mostaru pokušavali osporiti valjanost zajmova.

U BiH su 9.802 osobe podignule zajmove u švicarskim francima, a u najvećem broju kod Hypo Alpe-Adria-Bank iz Mostara. Ranije ove godine je vodstvo Hypo Alpe Adria Grupe najavilo da će otpisati između 30 i 50 posto iznosa zajmova u švicarskim francima te provesti njihovu konverziju u lokalnu valutu kako bi pomoglo građanima u problemima zbog jačanja kursa švicarca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.