VIDEO | Arapi u BiH daju i 160.000 dolara za djevicu

Vijesti 10. jun 201610:29 > 10:41
N1

Priča Balkanske istraživačke mreže o Bosankama koje postaju druge i treće žene Arapima raširila se portalima brzinom munje.

NAPOMENA: Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez saglasnosti N1.

Istražili smo koliko novca turisti sa Istoka nude za suprugu iz Bosne i Hercegovine, kakvi su uslovi braka, kako nalaze supruge i zašto žene pristaju na brak sa muževima koje su već vezani sudbonosnim “da”? Radi li se samo o bračnim ponudama ili se žene u Bosni i Hercegovini traže i samo za jednu noć?

Voda, zelenilo i sretan susret Istoka i Zapada, ipak nisu jedini magnet za turiste.

Imao sam situaciju da mi je vlasnik jedne agencije iz Dubaija poslao čovjeka da nađe sebi ženu. Više je preferirao neke manje zajednice, okolne gradove – Visoko, Maglaj, Goražde, Zenica“, priča nam turistički radnik iskustva sa posjetiocem iz Abu Dabija.

A, upalilo je u Goraždu. 160.000 dolara za nevinost – suma je vrijedila žrtve.

“Javila se jedna žena koja je udovica. Rekla je da hoće, da ima gdje ostaviti djecu. Ja sam rekao da je čovjek spreman da joj da sprat kuće. Ona je rekla da je spremna i da ide na plastičnu operaciju, kako bi ponovo bila nevina, ako je to uslov…”, dodaje naš sagovornik.

Priča o Bosankama koje postaju druge ili treće žene Arapima portalima se raširila brzinom munje.

“Što se tiče mog muža, on je duša od čovjeka. Svaki dan se čujemo i vidimo preko tih videopoziva. Meni ne nedostaje tih lijepih riječi i upućivanja poljubaca”, dio je priče koju je objavila Albina Sorguč iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN), a dame iz te priče nisu htjele pred kamere.

Reporterka N1 Aida Hadžimusić je pozvala i jedan od sarajevskih hotela kako bi provjerila koliko je težak put do “pronalaska muža”.

Recepcionarka: Hotel?
Hadžimusić: Dobar dan – Aida Hadžimusić, N1, da vidim da li Vam se javio onaj gospodin.
Recepcionarka: Pa jeste, ja sam dala Vaš broj, on će se Vama javiti.
Hadžimusić: Gospodin koji mi se javio, ko je on?
Recepcionarka: On zna tog ko traži.
Hadžimusić: Je'l zna sve ili samo njega?
Recepcionarka: Ne znam stvarno, ali mislim da zna nekoliko!

Bosanske supruge traže se i putem interneta.

A kada smo kontaktirali gospodu, saznali smo: svijetla put, krupne oči, muslimansko porijeklo i jeftin brak dobitna su kombinacija za ženidbu.

No, ne traže svi sreću na duge staze. Brojni recepcioneri priznali su nam da turisti nerijetko traže samo putena zadovoljstva. Više zvjezdica – više privatnosti. U najskupljim sarajevskim hotelima rekli su nam samo da privatnost gostiju neće odavati. U hotelima sa manje zvjezdica, rekli su nam da turisti, a najviše iz arapskih zemalja, redovno pitaju za Bosanku na jednu noć. Uglavnom pod šifrom “lady massage”.

“Mi smo porodični hotel, mali, tako da Arapi kod nas nisu tražili žene, ali ovdje u obližnjim hotelima jesu. Barem sam tako čula”, kazala je Adana Rovčanin.

Ostali pred kamere nisu htjeli. Na duge staze, ili na jednu noć, i Bosanske se traže kao dio turističke ponude. Jedni uživaju, drugi zarađuju. No svjedoci svega zbog straha od otkaza šute, a ova vrsta turizma u Bosni i Hercegovini ipak ostaje javna tajna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.