Da li je država dužna da obezbijedi pomoć žrtvama nasilja?

Vijesti 24. nov 201410:34 > 10:36
N1

UN Women u Bosni i Hercegovini i ove godine će raditi kampanju u sklopu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pod nazivom “Nisi sama”. Kampanja će se održati od 25. novembra do 10. decembra te će u okviru kampanje pažnja biti usmjerena na mehanizme pomoći ženama žrtvama nasilja u Bosni i Hercegovini.

Reporter N1 televizije Haris Mrkonja  izvještavao je o ovom kampanji.

“Žene koje su žrtve nasilja u BiH  i u cijelom svijetu se primarno susreću sa poteškoćama dolaska do pomoći: da li je to psiho-socijalna pomoć, ekonomska, privremeno zbrinjavanje u sigurnim kućama i otprilike su isti problemi u cijelom regionu pa i u BiH”, kazala je Amna Muharemović, angažovanom na ovom projektu, koje su najveće potreškoće sa kojima se žene koje su žrtve nasilje susreću.

Da li je država dužna da obezbjeđuje pomoć za žene koje su žrtve nasilja, Amna Muharemović kaže “BiH je jedna od zemalja koja je ratificirala Istambulsku konvenciju, to je konvencija Vijeća Evrope koja se po prvi put sveobuhvatno bavi i prevencijom i borbom i zaštitom protiv nasilja  u porodici i rodno zasnovanog nasilja i kao takva BiH je dužna da obezbijedi sve sisteme zaštite i prevencije. Nažalost svjesni smo da sistem zakazuje u mnogome, primarno zbog finansijskih teškoća, zbog nepovezanosti raznih nivoa vlasti. Moram pohvaliti civilni sektor koji je u BiH preuzeo ulogu i popunio sve rupe koje je sistem ostavio”.

“U cijelom svijetu pa i u BiH se u 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama skreće pražnja na ovaj problem koji traju od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra koji je Međunarodni dan ljudskih prava. U cijelom svijetu se u tih 16 dana angažuju svi oni koji imaju veze sa problemom i radi se i na prevenciji i na borbi protiv tog fenomena u društvu”, odgovor je Amne Muharemović na pitanje kako će ova kampanja u konačnici pomoći ženama koje su žrtve nasilja.