“Abazović se zaigrao, uzeo je veliki zalogaj koji neće moći progutati”

Vijesti 13. jul 202210:30 > 13:34 2 komentara

“Dritan Abazović pokušava odigrati historijsku ulogu u odnosima između Crne Gore i Srbije, mislim da iz toga neće izaći neokrnjen”, poručuje Miro Lazović, predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH, a nakon sporne izjave crnogorskog premijera prilikom komemoracije u Potočarima.

“Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”, izgovorio je premijer Crne Gore Dritan Abazović  u obraćanju tokom komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uslijedila je salva reakcija, potom i izvinjenje Abazovića, a analizi obraćanja i pozadine koja eventualno stoji iza pomenutih riječi, pridružio se i Miro Lazović gostujući u programu N1.

Tvrdi – ovakav istup u Potočarima je krajnje neprimjeren, s obzirom da, barem na određeni način, relativizira događaje koji su se desili 1995. godine.

“Zaslužuje kritike, vjerujem da posljednjih mjesec dana, otkako je premijer, Abazović se zaigrao. Uzeo je veliki zalogaj koji neće moći progutati. Pokušava odigrati mesijansku, historijsku ulogu kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije – pri tome govorim o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Mislim da iz toga neće izaći neokrnjen”, stav je Mire Lazovića.

Dodaje da je ono što je premijer Crne Gore uradio u Potočarima uvreda za žrtve.

“Tamo ljudi jesu ubijani samo zato što su Bošnjaci”, podcrtava Lazović, a pored sudskih presuda, podsjeća i na skorašnje svjedočenje o majci kojoj je dijete iz naručja istrgnuto nakon što su zločinci čuli da se zove Naser.

“U Potočarima ne treba izigravati nekog mesiju ili filozofa. Tamo treba govoriti samo istinu, držati se historijski utvrđenih činjenica i na taj način se neće pogriješiti”, napomenuo je Lazović.

Slučajna greška ili ispad?

“Oprostite, Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi”, napisao je Abazović u izvinjenju majkama nakon sporne izjave.

No, nisu svi ubjeđeni u to da se radi samo o nejasno izrečenoj misli.

“Način na koji se Abazović izvinuo srebreničkim majkama govori u prilog tome da je možda i svjestan svoje greške, ali ako je namjerno izrečena rečenica ona je morala biti dogovorena samo s nekim u Beogradu, s obzirom da je tamo često putovao u posljednje vrijeme. Moguće je da je u dogovoru s Vučićem ili nekim drugim napravio taj ispad” – govori Lazović tvrdeći da cilj može biti relativizacija kojom bi se svi predstavili kao oni koji su vršili zločine, da bi se na kraju došlo do teze da su svi podjednako nedužni.

“Hrvatska će se nakon izbora u BiH morati uozbiljii”

Lazović se kratko osvrnuo i na ono što Bosnu i Hercegovinu čeka nakon oktobarskih općih izbora, tvrdeći da, ukoliko dođe do opstrukcija u implementaciji rezultata – proispitat će se i odgovornost Hrvatske kao članice Evropske unije.

“Čović je već nagovijestio da može doći do određenih opstrukcija. Mislim da će se Hrvatska morati nakon izbora uozbiljiti. Ukoliko se desi opstrukcija od strane HNS-a, a Hrvatska je podrži, to će biti šamar i njoj samoj kao članici EU”, mišljenja je Lazović.

Evropski čelnici će na neki način morati primiriti predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, čija im je retorika već dosadila, tvrdi Lazović, koji već poziva i na upotrebu bonskih ovlasti ukoliko do dođe do blokada u sprovođenju rezultata, te pozdravlja najavu visokog predstavnika u BiH za angažman po pitanju udžbenika historije za učenike u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare