Abazovićev komentar da za CG postoji samo dan Republike BiH izazvao bijes u RS-u

Vijesti 13. jan 202118:30 > 18:36 4 komentara

Četiri dana nakon obilježavanja neustavnog Dana RS-a, u javnosti su i dalje prisutna sporenja, komentari, osude postupaka lidera iz susjedne Crne Gore. Premijer Zdravko Krivokapić, koji je čestitao 9. januar, proteklih dana se naslušao i nagledao brojnih poruka i poziva da se izvini građanima Bosne i Hercegovine. Rasprava potpredsjednika crnogorske Vlade, Dritana Abazovića s članom Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, tek se počela stišavati. No, njegov posljednji komentar izazvao je oštru reakciju u Republici Srpskoj.

Krenulo je s neformalnom čestitkom 9. januara koju je premijer Crne Gore, Ranko Krivokapić, uputio Željki Cvijanović. A ona pak o tome javno progovorila na press konferenciji. Dva člana Predsjedništva BiH, Džaferović i Komšić, traže hitno izvinjenje kako Krivokapićevo, tako i njegovih partnera u Vladi. Potpredsjednik Dritan Abazović upušta se potom na Twitteru u raspravu s lažnim profilom Željka Komšića. A onda nastavlja:

“Da budem vrlo eksplicitan, mislim da Vlada CG nije trebala da čestita i ona zvanično to nije ni uradila, nije čestitala Dan RS-a. Za nas zvanično postoji dan Republike BiH poštujući sve ono što su međunarodna načela i što su jednostavno neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno i međunarodne politike. Ne razumijem potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva”.

Ovoga puta neprijeteljski komentar na Abazovićevu izjavu dolazi pak iz Centrale SNSD-a. Također putem Twittera, portoparol Stranke, Radovan Kovačević mu odgovara:

“Bilo bi dobro da znate da ne postoji Republika BiH, da ne postoji dan BiH, niti bilo koji praznik BiH. Tako biste već pokazali poštovanje”.

U međuvremenu i sam Kovačević izostavlja spomenuti praznike od Dana državnosti do Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Mnogi bh. političari pak misle, da sve ovo što se dešava proteklih dana jeste najava budućih odnosa dvije zemlje.

N1

“I meni je iskreno žao što vidim da oni idu silaznom putanjom i da će tu biti jako puno problema, a da ne ulazim sada u to da li mi ustvari imamo odnose s CG ili imamo odnose sa ljudima koji su na daljinskom upravljaču nekog drugog pa s njima samo fizički komuniciramo”, kaže Saša Magazinović, SDP.

“Nismo iznenađeni takvim njegovim ponašanjem i postupkom, znamo kako i na koji način je došao na čelo Vlade CG, iza njega stoje one političke snage koje nažalost bi neke procese vratile pa čak možda i u 1990.”, smatra Adil Osmanović, SDA.

Međudržavni skandal. Tako je Andrej Nikolaidis u komentaru za Al Jazeera Balkans prokomentarisao postupak premijera Krviokapića. A o njemu, lično, napisao i sljedeće:

“Tako je to kad ti Andrija Mandić zapovijeda “čestitaj”, a glumiš demokratu i Evropejca, pa znaš da čestitati ne bi smio, jer tako, što bi rekli, “izlaziš iz uloge”. Dođe mi da negdje potražim Zdravka i kažem mu: budi, jadan, to što jesi, svi ionako znaju ko si i što si. Ne trpi, ne gutaj. Nije to za čovjeka”.

Do augusta prošle godine i parlamentarnih izbora u kojima je vlast izgubio Đukanovićev DPS, Crna Gora je bila jedina susjedna zemlja s kojom BiH nije imala nikakvih prepirki, otvorenih političkih ili drugih neugodnih pitanja. S dolaskom novih političkih snaga u Crnoj Gori i to se promijenilo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare