Adamović: Audiosnimak ne kompromituje Gordanu Tadić

Vijesti 20. sep 202117:43 2 komentara
N1

Vlado Adamović, advokat glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, govorio je za N1 o tome šta posljednji audiosnimak između nje i direktora OSA-e otkriva, kome odgovara i zašto je objavljen u ovo vrijeme.

Sadržaj posljednjeg snimljenog razgovora ne kompromituje Gordanu Tadić

Komentarišući audiosnimak na kojem Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), razgovaraju o predmetu ‘Diploma’, njen advokat, Vlado Adamović odgovara:

“Sve će to biti istraženo – u sadržini razgovora tužiteljica se nije kompromitovala, niti postoji insinuacija u tom pogledu, s obzirom da glavni tužitelj ima sastanke sa direktorom OSA-e i svih agencija i za taj sastanak je Mehmedagić i bio najavljen tako – kao direktor agencije.”

Dodao je i to da ovo nije prvi put da se spominje da postoje nelegalni snimci i da, kad zatreba, to se izvlači iz fioka.

“Taj nadzor nad osobama koje imaju mogućnosti provoditi tu radnju se mora uozbiljiti”, naveo je.

Uvijek smo na ivici zakona

“Način rada kojeg smo nakon rata pa do sada uveli jeste da smo uvijek na ivici zakona sa tim agencijama i službama. To se mora mijenjati – jer su zemlje zapadne demokratije izuzetno osjetljive na prisluškivanja bilo koje vrste, to se smatra takvom povredom privatnosti da, ako to čine odgovorne osobe, obavezno moraju snositi sankcije”, navodi Adamović.

Na pitanje kako izgraditi povjerenje kod građana odgovara da su naši zakoni savremeni i kada bi se provodili u cijelosti, u lancu dokazivanja bi se jednostavno moglo utvrditi ko i šta posjeduje.

“Jedna rečenica koja je izgovorena u tom razgovoru o tome da se legalno može montirati je zapanjujuća i to je momenat koji najviše zabrinjava u svemu tome – to je više nego bezakonje”, dodao je.

U audiosnimku je dokaz da su optužbe protiv Tadić samo spin

“Glavna tužiteljica, između ostalog optužena i zbog neupotrebe CMS-a, a u tom snimku šefica odjela kaže ‘mi ćemo to pogledati u CMS pa ćemo vidjeti o čemu se radi’ – to je znak da se Tadić spinovano skida sa tog mjesta zbog neupotrebe CMS-a. Taj spin očigledno nije tačan”, naveo je njen advokat.

Na pitanje da li drugi učesnik razgovora – Osman Mehmedagić – treba biti sankcionisan, Adamović odgovara:

“Svugdje u svijetu kada se u okviru službe radi o osobnoj stvari, takav čovjek se mora izuzeti iz osobne stvari. Tako da je razgovor o osobnom problemu pred tužiteljicom tužilaštva u kojem se moguće vodi postupak protiv sugovornika nije primjeren – konkretno direktor službe se mora izuzeti od razgovora u njegovom predmetu. Ima i druga strana – on kao direktor službe je nosilac informacija o eventualnim zloupotrebama tužilaca i razgovor se vodio na tu temu, ali onda poučen od obje tužiteljice da to dostavi sa dokazima na koje se poziva, ono što su one čule – rečeno je da će se provjeriti uvidom u CMS, je li ima naredbe, radi li to u skladu sa zakonom i tako dalje. Dakle, o odgovornosti glavne tužiteljice u ovom razgovoru nema nikakvog osnova”, ponovio je.

Takvi razgovori se vode svakodnevno

Na pitanje kome odgovara ovaj razgovor i vrijeme u kojem je pušten u javnost navodi da ne zna zašto je izabrano ovo vrijeme:

“Ovo ne odgovara nikome, direktoru OSA-e ne odgovara zbog sadržine, a glavnoj tužiteljici ne odgovara zbog toga što se način na koji se vodi razgovor, a ljudi ne znaju da su to svakodnevni razgovori, može tumačiti na ovaj ili onaj način. Tužiteljica je nakon toga nastavila procesuirati tog istog direktora agencije, iz čega se može zaključiti da taj razgovor nije imao nikakvog odraza na vođenje predmeta pred Tužilaštvom BiH – dakle, taj finalni čin je važan, pokušaj da se predmet zaustavi nije uspio”.

Spinovi protiv Tadić imaju izvor u Tužilaštvu BiH

Sagovornik N1 istakao je ida ne misli da je ovaj audiosnimak pritisak na Tužilaštvo BiH.

“Mislim da je ovo zapravo rezultat nezadovoljstva time što je prvostepena komisija izrekla sankciju koju je izrekla i oni koji su dostavili ovaj snimak su očigledno nezadovoljni i mislim da je on dostavljen po principu ‘zašto smjenjujete ženu, evo da vam pokažemo kako se to radi’. Ono što je naročito interesantno u ovome – sjetit ćete se ranijih spinova da je Tadić Dodikova ili je Čovićeva. Iz ovog snimka saznajemo nešto sasvim drugo – da je to borba dvije struje u okviru SDA, kako se tamo govori. Ako to povežete sa intervjuom ministra Čampare od neki dan, pa je jedna struja za a druga protiv Gordane Tadić, a svo vrijeme se spinuje da je ona Čovićeva ili Dodikova. Ona nije niti u jednoj od tih struja, a sad se ovim snimkom otkrila pozadina kako se oko glavnog tužioca uvijek plete kolo ne bi li ga neke interesne grupe maknule zbog vlastitih interesa. Svi ovi spinovi o glavnoj tužiteljici svoj izvor imaju u samom Tužilaštvu BiH – od tužilaca koji nekorektno iznose neistine kojih se dokopaju političari i koriste to u svoje svrhe. Treba obratiti pažnju na ono što je izrečeno tajno a javno izašlo – postoji strašan uticaj na lobističke grupe političkih partija koje žele sebi bliske tužioce postaviti na mjesto glavnog tužitelja”, kazao je dodajući da ko god bude na njenom mjestu neće se zaboraviti ni afera ‘Respiratori’, Bobar banka, ikone, ni diplome – svi će, kako kaže, rezultirati konačnim odlukama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare