Adamović: Jedan od zamjenika Tadić je direktno spinovao ovaj predmet

Vijesti 20. okt 202112:31 > 13:04 1 komentar
N1

Vlado Adamović, advokat Gordane Tadić, komentarisao je za N1 njenu smjenu sa glavne tužiteljice Tužilaštva BiH navodeći da je u žalbi pozvao Visoko, sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) da stvar uzme u svoje ruke te da prema obrazloženju predsjednika Halila Lagumdžije to nije učinjeno. Konstatovao je i to da je jedan od četiri zamjenika Tadić direktno spinovao ovaj predmet.

Kazao je da je bilo nesuvislih obrazloženja pogotovo u utvrđivanju postojanja disciplinskog prekršaja u tački 2.

“Naime, na novinarsko pitanje šta ćemo s time što nijedan tužilac, niti predsjednik Suda sa dvije iznimke u BiH nije postupio u provedbi tog zakona. predsjednik je odgovorio da to Ured tužioca radi po službenoj dužnosti, a na drugoj strani, Ured tužioca čeka pravno stanovište VSTV-a. Zapravo proizilazi da nije čitan spis, jer u spisu jasno stoji da je u dokaznom postupku utvrđeno da niko od tužilaca i predsjednika sudova sa dvije iznimke nije postupao po tom zakonu. Sad se postavlja otvoreno pitanje zašto je procesuirana po tom pogledu samo Tadić i da je samo njoj naručeno premještanje i znači li to da očekujemo premiještanje svih glavnih tužilaca i predsjednika sudova u narednih nekoliko mjeseci. Očigledno je da se to neće desiti, ovo je spinovani postupak koga je svjestan i predsjednik Lagumdžija jer je donio odluku o izuzeću članice Radević zbog toga što je njena kćerka uposlena u tužilaštvu i navodno je Tadić donijela odluku o njenom zapošljavanju, ali nije izuzeo članicu Prvostepene disciplinske komisije čiji brat je zaposlen u tužilaštvu”, kazao je Adamović.

POVEZANA VIJEST

Shodno navedenom, kako je rekao, riječ je o jednoj gomili nedosljednosti i nesnalaženja.

“Očigledno pod jakim političkim pritiskom i vijeće se bukvalno podijelilo u tom pogledu. To je najopasnije što se može dešavati u ovom društvenom trenutku da se na osnovu spinova donose konačne odluke. Razumijem da to rade Prvostepena i Drugostepena komisija zbog manjka ljudi, uslovno rečeno. Ali kada to uradi grupa od preko 10 profesionalaca i jasno im u žalbi stoji naznačeno da sve ono što je stavljeno kao disciplinski prekršaj u tački 1, neupotrebljavanje CMS-a, nije istovremeno značilo da je Tadić pristrasno dodjeljivala predmete i da je birala tužioce i da nije postojao drugi manuelni sistem koji je poštovan i da ona nije dodjeljivala predmete nego šefovi odjela, to sve stoji u spisu. Međutim, očigledno je da je politički pritisak bio jači”, naglasio je.

Adamović je komentarisao i činjenicu da svi članovi nisu prisustvovali današnjoj sjednici.

“Na takvom važnom pitanju predsjednik dopusti da mu članovi Vijeća ne dođu. Ako je razlog opravdan, onda se ta tačka odloži jer to zahtjeva pun sastav Vijeća zbog ozbiljnosti formalnog autoriteta o kome se raspravlja. Kod izuzeća članova Vijeća postupa se dosljedno dragi moj predsjedniče Lagumdžija, a ne od potrebe do potrebe. Dakle, ovo što se desilo u postupku protiv Tadić i predsjednika Suda postupno, zorno pokazuje da su tu pogubljeni konci. Ja sam vrlo oštar kritičar u sudnici, ali isto tako javno poznat kao oštar branitelj nosilaca pravosudnih funkcija. Međutim, kada se sami počnu gubiti onda ih je teško braniti”, naveo je Adamović.

Naveo je i dalje korake nakon ove odluke.

“Sada slijedi apelacija Ustavnom sudu BiH sa naznakama da je ovaj predmet vođen pod političkim pritiskom, suprotno dokazima u spisu i da ovo nije bio fer i pravičan postupak”, dodao je.

Dalje je naveo da se glavna tužiteljica smjenjuje u vrijeme kada je stanje u državi rovito, a njenu ulogu preuzima vršitelj dužnosti.

“Pri tome možete izabrati jednog od četiri zamjenika, a jasno sam u žalbi naznačio i priložio dokaze da je jedan od četiri zamjenika direktno spinovao ovaj predmet i bio posebno zainteresovan da glavna tužiteljica bude suspendovana, a da jedan od četiri zamjenika dođe na to mjesto. Kada vi u ovom društvenom trenutku podlegnete spinovima, a ne sadržajima spisa, kada ste svjesni da vam svi tužioci i predsjednici sudova čine isto, a izdvajate jednoga, kada podlegnete pritisku da je neupotrebom CMS-a vršena zloupotreba, a nije jer je to navedeno u dokazima. A Ured tužioca nije čak ni dokazivao da je vršena zloupotreba i vi odredite takvu mjeru koja dovodi i tužilaštvo u poziciju da ne može efikasno funkcionisati kada je najpotrebnije u zemlji. Sve to nisu ispravne odluke”, poručio je Adamović.

Adamović je novinaru N1 televizije potvrdio i to da je Tadić od njega tražila da ne ulaže žalbu na prvostepeni postupak, ali da je on to ipak uradio u skladu sa pravilima struke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare