Adamović: Tadić nije počinila teške prekršaje, postupak je počeo zbog spinova

Vijesti 23. sep 202114:39 2 komentara
N1

Advoka Gordane Tadić, Vlado Adamović, kazao je kako će podnijeti žalbu Vijeću u punom sastavu na sankciju, odnosno premještanje Tadić s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice. Na ostale stavke se, ističe, ne mogu žaliti. Kazao je kako iza svega stoje spinovi te da Tadić nije počinila teške prekršaje što je navedeno i tokom dokaznog postupka.

“U drugostepenoj odluci je prepisana prvostepena i nije se mnogo čitalo o tome. Obistinilo se ono što je predsjednik VSTV-a već davno znao da će se konačna odluka donijeti pred Vijećem u punom sastavu. U žalbi ću naznačiti, što u drugostepenoj odluci nije adekvatno odgovoreno, da se prvostepena komisija nije ponašala po kriterijima za izricanje sankcija koje je propisalo Vijeće i nisu postupili zakonito u ovom slučaju”, rekao je Adamović za N1.

Pritisak između spinova i spisa

Istakao je kako se iza svega krije pritisak između javnih spinova i sadržine spisa.

“Cijeli postupak je počeo zbog spinova da glavna tužiteljica ne upotrebljavajući CMS, namjerno selektuje tužioce i određenim tužiocima dodjeljuje određene predmete da bi se progonoli prije svega Bošnjaci. To tokom postupka nije dokazano i to jasno stoji u dokaznom postupku. A kako disciplinski prekršaji nisu poredani po težini, tako je sada paušalno i vrlo arbitrarno naznačeno da su ovo teški prekršaji koje je napravila, a nisu jer nisu prouzrokovali štetu. Još uvijek je bio spin gdje neki tužilac rekao da godinu dana nije dobio predmet, što apsolutna laž. Komisije su opterećene da li postputi po onome što se očekuje ili po spisu. Nadam se da će Vijeće u punom sastavu pročitati sve, zaštiti tužioce od spinova i suditi prema onome što je u spisima, a ne neprestanim smjenama urušavati sistem. A zadovoljavamo spinove neodgovornih politika i izjava tužioca koji su zbog vlastite karijere iznosili neistine. I onda dođete do toga da se traži kompromis koji je najgore rješenje”, kazao je Adamović.

Pristrasni komentari

Smatra kako će se sve brzo riješiti i da će odluka biti poznata u roku od 15 dana nakon podnošenja žalbe. Naveo je kako će ta odluka biti historijska jer “svako malo spinovi utiču na budućnost razvoja pravosudnog sistema u ovoj zemlji”.

“Čuli ste razne komentare pa i pristrasne. U istoj situaciji – sastank s osobama protiv koji se vode postupci – javno se kaže da tužiteljica treba podnijeti ostavku, a za drugog nosioca pravosudne funkcije se ne kaže. Moramo prestati suditi na osnovu spinova, novinskih izvještaja, zainteresovanih mišljenja i kvaziintelektualnih da ne kažem čega, nego iz sadržine spisa”, kazao je Adamović.

“Formalni razgovori na razini kočijaškog”

Govoreći o snimku razgovora tužiteljice Tadić i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, kazao je kako to ne treba posmatrati na osnovu vokabulara koji je korišten jer iako javnost očekuje da se formalni razgovori vode s kravatama, u rukavicama i visko poštovanje psimenosti izgovora itd, to se u praksi ne dešava.

“Vrlo su često formalni razgovori između osoba koje se od ranije poznaju na razini ponekad i kočijaškog, ali to ne mijenja činjenicu da se treba procijeniti ko se ponašao u okviru svojih zakonskih ovlaštenja. Ni glavna tužiteljica ni zamjenica nisu izašle iz svojih zakonskih ovlaštenja. To je jako važno. A kako su to izgovarali, to je druga stvar. Najveći kamen spoticanja je tvrdnja zamjenice da se ne sudi visoka korupcija. Možda pred direktorom Agencije nisu htjeli reći kakvo je stvarno stanje. Možda je agencija ta koja mora dostaviti podatke, a ne dostavlja. Ne možete suditi prije nego pitate ljude šta su mislili kada su to govorili. Ko je govorio istinu utvrdi se po ponašanju nakon razgovora. Ako je direktor hito uticati da se predmet protiv njega posuši, onda vidimo da su tužiteljice nastavile raditi jer je postupak pokrenut”, kazao je Adamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare