30 godina odred „Bosna“ čuva sjećanje na najhrabrije kćeri i sinove Sarajeva

Vijesti 05. apr 202217:51 > 21:30 0 komentara
BC

U Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježeno je 30 godina od osnivanja specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, Odred policije "Bosna".

Kemal Ademović, tadašnji zamjenik komandanta jedinice prisjetio se da je 5. aprila 1992. godine prvi put Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH upotrijebljena kao borbena jedinica prema Vracama.

“Srpski specijalci su tada napali školu unutrašnjih poslova na Vracama i mi smo išli da ih branimo. Prošli smo i preko Marijin Dvora gdje su ubijene naše sugrađanke Suada Dilberović i Olga Sučić. Dakle, jedan naš specijalac ispalio je na to snajpersko gnijezdo jednu zolju. Tog 5. aprila blokirali su Sarajevo, htjeli su da nas unište. Hrabri specijalci, organizovana jedinica zajedno sa momcima i djevojkama iz teritorijalne odbrane stali su na branik odbrane grada i branili su svih 1.425 dana taj grad i odbranili ga”, kazao je Ademović.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Tokom opsade Sarajeva poginuo je 81 specijalac među kojima je bila i jedna žena.

“Mi se nismo pripremali za takvu vrstu oružane borbe niti agresije. Specijalna jedinica je bila pripremana za uništavanje naprijateljskih terorističkih i kriminalnih grupa. Dakle, to je oficijelno bio njen zadatak i tako je obučavana. Međutim, 1992. godine prinuđeni smo bili da se branimo. Organizovani jesmo bili, organizovaniji od ostalog dijela građana i taj psihološki efekat našeg dolaska na liniju odbrane je bio ogroman. Veliki je bio psihološki efekat”, naglasio je Ademović.

Predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović istakao je da je bio ponosni član Specijalne jedinice “Bosna”.

“Mi smo bili bolje organizovani od ostalih jedinica. Time sam dobio jednu novu životnu vrijednost, novu braću, prijatelje. Tokom mog života članstvo u Specijalnoj jedicini odreda ‘Bosna’ mi je davalo uvijek neki plus prilikom bilo kog posla kojeg sam obavljao. Ne mogu da se ne sjetim 81 poginulog specijalca i jedne specijalke koji su danas mogli biti možda na mom mjestu, možda su mogli biti ministri, doktori, očevi. Tako da mi imamo jednu zadaću koju baštinimo tokom svih ovih godina – da ih ne smijemo zaboraviti, da ih se moramo sjećati, da gajimo kulturu sjećanja i da je to jedan od prioritetnih zadataka”, poručio je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!