Adi Ćerimagić, Branimir Vidmarović, Azra Zornić i Eli Tauber u Novom danu

Vijesti 26. jan 202217:33 0 komentara
N1

U Novom danu donosimo analize vanjskopolitičkih tema i njihovu refleksiju na već složeno stanje u BiH.

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić komentirat će obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta njemačkom Bundestagu. Da li će Njemačka uvesti sankcije prema pojedincima u BiH? Kakva je pozicija Njemačke u napetostima na granici između Ukrajine i Rusije i da li je ova EU članica izdala Ukrajinu kako je optužuje gradonačelnik Kijeva i bivši bokser Vitlij Kličko?

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović iz Zagreba vjeruje da rata u Ukrajini ne bi trebalo biti, ali da će se stvari razvijati u smjeru daljnje eskalacije, naoružavanja i mogućeg prebacivanja konflikata u druge geografske zone. U “Novom danu” donosimo i njegovu analizu eskalacije napetosti na granici Ukrajine i Rusije, ali i pozicije NATO-a, Rusije i SAD-a.

Esmir Milavić je sa nama i donosi najnovije informacije o najgorljivijim pitanjima koja se tematiziraju u medijima širom svijeta.

U jeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona gošća “Novog dana” je Azra Zornić, Bosanka za koju je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je diskriminirana u izbornom procesu zato što se izjašnjava kao građanka Bosne i Hercegovine, a ne kao pripadnica jednog od konstitutivnih naroda. Gdje su Bosanci u pregovorima o BiH pita se Azra Zornić koja je povodom pregovora uputila i pismo Matthewu Palmeru.

Sutra se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji je ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 27. januara 1945. godine oslobođen je Auschwitz, najozloglašeniji logor smrti. O sjećanju na žrtve holokausta, antisemtizmu i položaju jevreja u BiH za “Novi dan”govori Eli Tauber iz Jevrejske opštine Sarajevo.

Olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara, a Bosna i Hercegovina će imati šest predstavnika. Sanja Kusmuk predstavljaće našu državu u skijaškom trčanju, Mirza Nikolajev u sankanju, ali i ski trkač Strahinja Erić braniće boje BiH. O očekivanjima i pripremama za Olimpijadu mladi sportisti govore u studiju N1 u trećem satu “Novog dana” sa Sanelom Dujković i Semirom Mustafićem.

Budite uz “Novi dan” i sutra od 8 do 11 sati.

Sa vama je Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!