Advent je počeo, ali Sarajevo će još pričekati na novogodišnju dekoraciju

Vijesti 28. nov 202220:01 0 komentara

Adventom na Stupu, počela je praznična atmosfera u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kulturno zabavna manifestacija se održava subotom, a već prilikom otvaranja privukla je veliki ljudi. Uz nastupe različitih bendova, hranu, piće i dobro druženje, advent će trajati do 17. decembra.

“Ono što smo dobili od naših donatora, naših župljana koji su odvojili svoje vrijeme napravili koča,e izradili neke suvenire, ljudi zauzvrat za to darove koje ostave, mi ćemo te darove utrošiti kako bi pomogli napotrebitijima župljanima župe Stup”, rekao je Marin Babić, župni vikar.

Isti ukrasi godinama su krasili glavni grad, te je konačno prošle godine obnovljen barem jedan dio dekorativnog materijala. Ipak, Sarajevo će još uvijek pričekati na novogodišnju dekoraciju.

“Naše ekipe će sredinom sedmice ukloniti sve zastave koje smo postavili na više lokacija, a onda će se krenuti lagano sa postavljanjem prazničnog dekora. Što se tiče kantonalnih aktivnosti, one se svake godine izdvajaju shodno budžetu i obuhvataju cjelogodišnje aktivnosti preduzeća Park”, rekla je  Aldijana Hamza, portparolka KJKP Park.

Za doček novogodišnje noći u glavnom gradu Bosne i Hercegovine planira se izdvojiti oko 350 hiljada konvertibilnih maraka. Analize stručnjaka pokazale su ekonomsku opravdanost, naveli su krajem septembra gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i direktor Turističke zajednice, Kenan Magoda.

Benjamina Karić: “Ulaganja u javni doček koliko kod se činila izuzetno visoka, vrate se višestruko”.

Kenan Magoda: “Prema prosječnim pokazateljima, za novogodišnje praznike u KS očekujemo 15.000 turističkih noćenja, što je 30.000 KM naplaćene boravišne takse i između minimalno 15 i 22 miliona KM prihoda od turizma”.

Ima i onih koji smatraju da je potpuno nepotrebno izdvajati novac za organizaciju novogodišnje noći, imajući u vidu ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo.

Riječ struke je negdje između. Prije nego se donese odluka, neophodno je dobro razmotriti prilike sa kojima se raspolaže, te koliko su realne koristi, koje se očekuju.

I dok oni mlađi s nestrpljenjem iščekuju novogodišnju noć, veliki broj građana istu će provesti u svom domu. Kažu, jeftinije je, a i nema mnogo razloga za slavlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!