Advent posvađao gradske vijećnike u Mostaru

Vijesti 31. okt 202119:32 4 komentara
N1

Proslava Adventa u Mostaru izazvala je buru u gradskom parlamentu. Pojedinim vijećnicima sporna je izmjena naziva manifestacije, jer tvrde kako sadašnji naziv predstavlja samo Božićni sajam, a ne manifestaciju povodom novogodišnjih blagdana. Mostarski gradonačelnik u takvoj odluci ne vidi ništa sporno.

Zbog čega je gradonačelnik Mostara manifestaciju koja se zvala Zimski grad preimenovao u Advent, pitanje je koje se postavilo na sjednici Gradskog vijeća na zahtjev brojnih nezadovoljnih građana. Manifestacija koja je sve ove godine ujedinjavala, ne bi trebala diskriminirati bilo koga, poručila je vijećnica Nataša Jekić.

“Zimski grad kao ime ima simboliku u Mostaru jer je po svemu specifičan. Advent i Božić treba da budu u ovom gradu – to nije diskutabilno, treba da bude doček Nove godine. Plan i program djece i omladine koji se vode po bosanskom planu i programu osjećaju se zakinuti jer je terminologija Zimski grad bila divna definicija za zajedništvo, toleranciju i put ka zajedničkom slavlju svih praznika koji se slave u ovom gradu”, rekla je Nataša Jekić, vijećnica u GV Mostar.

Predviđeno je da Zimski grad bude u sklopu Adventa, tako se nikome ništa ne bi uskratilo, poručio je gradonačelnik.

“Mi moramo u jednom momentu prestati davati imena specifična za Grad Mostar. Jesmo specifičan grad, ali nećemo naprijed ako budemo stalno izmišljali nekakvu srednju liniju. Ramazan ćemo slaviti kad bude ramazan i zvat ćemo ga Ramazanom. Vaskrs isto tako, Božić isto tako”, Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Ukoliko vijećnici podrže prijedlog promjene imena za koji grad nema finansijska sredstva u budžetu pod nazivom Advent, već samo za Zismki grad – u tom će slučaju pojašnjava predsjednik GV , Grad izdvojiti sredstva i za druge vjerske praznike.

“Ovdje se nikom ne uskraćuju prava. Ta raznolikost i zajedništvo trebamo pkazati kod svih manifestacija. Ako je sad to Advent, sad će Bošnjaci reći Salem opet popustio, ali za Ramazan ili Bajram istu takvu manifestaciju ako bude Adventa mi osmišljavamo”, Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

S druge strane, građani kažu želimo manifestaciju dostupnu svima.

Planirano je da Advent ove godine završi 2.januara, a ne sredinom januara kao što je to bio slučaj ranijih godina, što znači da će pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti koji proslavaljaju Božić 7. januara ostati zakinuti. Skraćivanje manifestacije gradonačelnik opravdava manjkom budžetskih sredstava i željom da program dužim trajanjem ne izgubi na kvaliteti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare