Advokat Duško Tomić: U Bijeljini, Sarajevu i Konjicu počinjen mini genocid

Vijesti 06. dec 202118:02 > 18:31 2 komentara
Duško Tomić
Duško Tomić (N1)

Sud Bosne i Hercegovine u petak je odredio jednomjesečni pritvor za sedmoricu osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine. Duško Tomić, koji je 30 godina istraživao detalje zločina, tragao s bošnjačkim porodicama za istinom, ubicama i pravdom, a sada brani jednog od osumnjičenih, govorio je u „Danu uživo“.

N1: Kako se to desilo da od nekoga ko je inistirao da se ovaj zločin procesuira, dođete u situaciju da branite jednog od osumnjičenih?

Duško Tomić: Trideset godina traje ta borba. Jedan od sedam uhapšenih mi se javio iz kombija SIPA-e. To je Stevo Bokarić, koji je želio da ispriča istinu. Ja sam nazvao porodice oštećenih, moje prijatelje Sarajliće i rekao o čemu se radi. Ukoliko Stevo pomogne da se sazna puna istina ima pravo na pokajanje i na odbranu i ja ću se nastaviti boriti sa Stevom da se kazne pravi počinioci.

Vezane vijesti

Rekli ste kako vas je branjenik molio da izrazite u njegovo ime saučešće porodicama ubijenih. Zbog čega? Zar nije bilo dovoljno vremena da on to učini, ukoliko je to zaista želio?

On je to uradio u sudnici. Svi su se u sudnici branili šutnjom i niko se nije sjeti da izrazi saučešće, jedino je Stevo dao iskaz i tražio da se izrazi saučešće. Ono što je najbitnije je da na spisku uhapšenih nema planera i organizatora. Oni su ostali izvan spiska. Mene tužilac uvjerava da će i oni doći na red. Tu moraju biti ljudi iz vrha policije, politike, nacionalne bezbjednosti. Na ovakav način se ne smije zatvoriti slučaj. Uvjerene sam da će suđenje pokazati potpunu istinu o ovom najstaravičnijem zločinu na ovim prostorima.

Postoji priča da se porodica vašeg branjenika Steve Bokarića nedugo nakon zločina uselila u jednu od kuća u kojoj su živjele žrtve. Je li to istina? Je li povod za zločin moglo biti koristoljublje?

Nije. Oni su se mnogo ranije, kada su protjerani iz Zenice, uselili u jednu kuću koja nije ni blizu tim kućama. Tužilac je rekao da ne zna motiv i povod. Ja znam motiv i povod. Javnost će o tome ubrzo biti upoznata.

Za ovaj zločin se u Bijeljini znalo odmah po njegovom dešavanju. Neki Bijeljinci pokušali su doći do počinilaca, no bili su spriječeni. Ko ih je spriječio u tome?

Zapravo, malo je drugačije. Ja sam u to vrijeme bio u Sarajevu, nisam bio u Bijeljini. Prvi koji je reagovao je Mirko Blagoj koji je insistirao da se desio zločin. Pomoćnik ministra Tomo Kovač tvrdi da jedinica nije bila tu nego u Višegradu u Milićima, ali posebnim pasus broj 3 kaže “da ovakav nepromišljeni čin radikala nanio je veliku štetu srpskoj državi i politici. Ovi potezi koriste više neprijatelju”. Ovo je katastrofa. Mićo Stanišić je kazao da je poslao tu jedinicu u Bijeljinu i da je stavio pod kontrolu Tome Kovača. Mićo Stanišić se odbanio od toga u Haagu, ali je Kovač sa ovim saopštenjem preuzeo svu odgovornost na sebe.

Kako njega nema na spisku?

Nema ni Drage Vukovića, šefa nacionalne bezbjednosti, koji me je sve vrijeme dezavuisao oko istrage i uradio je stvari za koje mora odgovarati. Nema tu ni komandira policije. Oni svi moraju odgovarati jer bez njih nema ni pravde. Kovač je optužen za genocid i izdata je crvena potjernica za njim. Ovo je drugi zločin za koji će biti optužen. I u to me uvjerava tužilac.

Navodno Tužilaštvo bazira slučaj na rečenici Steve Bokarića da “niko ne smije ostati“. Kako tumačite tu rečenicu?

Ovaj zločin je bio najjavniji zločin, a bio je i najtajniji jer su svi pogubili jezik. Svi su u Bijeljini znali za ovaj zločin. Ta rečenica uopšte ne postoji i to je reklo navodno jedno lice koje je umrlo i to ćemo dokazati. Stevo uopšte nije involviran u ovaj zločin nego je govorio o zločinu.

Zbog vašeg insistiranja na istini imali ste brojne probleme. Trpjeli ste napade, paljevine, premlaćivanja. Nije vas to obeshrabrilo?

Nije to samo zbog ovog slučaja. Prvi sam krenuo u obraćun sa zločinima u Konjicu. Tamo je ubijena čestita porodica Golubović. Tada sam rekao da je to mini genocid. Kad ubiješ cijelu porodicu to je kao mini genocid. Kada je pobijena porodica Ristović u Sarajevu za vrijeme ručka – isto sam rekao da je to mini genocid. A i za ovo ubistvo tri porodice u Bijeljini rekao sam da je to stravičan mini genocid. Ovaj zločin je bio u funkciji etničkog čišćenja. Nakon ovog zločina počinje paljenje džamija, protjerivanje Bošnjaka. Isto je tako bilo u Sarajevu i Konjicu. Niko me ne može uvjeriti da iza toga ne stoji politički plan.

Da li će pravda biti zadovoljena?

Nema dilema da će se saznati. Živim da se pravi nalogodavci pojaviti pred sudom. Nemojmo zaboraviti da je Krizni štab SDS-a vodio tu akciju. To mi je sada pomogao i moj klijent. Ko god ubije jedno dijete kao da je ubio cijelu planetu, a ovi zločinci u Bijeljini su sedam puta ubili cijelu planetu. Nema dileme da će se razjasniti svaki detalj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare