Advokat Kadrija Kolić: Šta je državni tužitelj radio na KCUS-u

Vijesti 07. apr 202119:35 0 komentara

Priča o korištenju spornih respiratora na Kliničkom centru u Sarajevu i danas je glavna tema. Svi respiratori koje su prethodno u COVID zoni zatekli tužitelji funkcionišu i uredno se koriste u liječenju COVID pacijenata, tvrde u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Brojne su proturječne izjave, ali i nejasne situacije. Nadležno Tužilaštvo ovih dana ima pune ruke posla u rasvijetljavanju navoda iz pisma anesteziologa s Kliničkog centra, koji su se ranije požalili svojim nadležnim na rad respiratora nabavljenih iz Kine.

Svi respiratori donacija Federalne uprave civilne zaštite prema Kliničkom centru za borbu protiv pandemije COVID-19 su u upotrebi i nalaze u Posebnom respiratornom centru za COVID bolesnike. Niti jedan od navedenih respiratora ne nalazi se na drugoj lokaciji u Kliničkom centru, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

“Sve navedeno evidentirali su pripadnici SIPA-e i kantonalni tužilac. Oni su obišli Posebni respiratorni centar KCUS-a i sve aparate fotografisali u navedenom Centru 5. aprila 2021. godine, u terminu od 19:00 do 20:15 sati”, kažu iz KCUS-a.

U prostorijama Kliničkog centra uz kantonalne tužitelje, boravio je i državni, koji radi na slučaju koji se pred Sudom BiH vodi protiv premijera Fadila Novalića i drugih, zbog nabavke ACM812A respiratora. Odbrana optuženih negoduje. Da li to može kompromitovati i predmet koji se odnosi na Klinički centar?

“Mislim da može, ne znam šta je radio gore, dok se ne vide rezultati te istrage i tih radnji”, navodi Kadrija Kolić, advokat.

Polemika u javnosti se vodi o tome da li su respiratori isključivo transportni ili se pak mogu koristiti u intenzivnoj njezi?

Zoran Karlović, specijalista anestezije na SKB-u Mostar, pojasnio je više puta kako ih ova zdravstvena ustanova nije htjela prihvatiti jer nemaju specifikacije koje su od velike pomoći posebno kada je riječ o kritičnijim pacijentima. Ipak istakao je kako su iz Federalne uprave civilne zaštite u više navrata vršili pritisak da Mostar primi respiratore, da ih uskladišti, naveo je Karlović.

U međuvremenu se oglasila i Ljekarska komora Hercegovačko-neretvanskog kantona, reagujući kako kažu na optužbe usmjerene protiv doktora Karlovića, i to, tvrde iz FUCZ-a. Prijetili su da će ga tužiti zbog širenja panike, navode ljekari ovog Kantona, pri čemu su dali punu podršku doktoru Karloviću. A iz FUCZ-a pak odgovaraju da pravne procedure koje će biti priseljeni pokrenuti, nisu nikakva prijetna. Te da doktor Karlović mora biti svjestan posljedica javnog izražavanja, koje može dovesti u pitanje povjerenje građana u zdravstvo. Advokat Ifet Ferager, smatra, da ako istrage i bude, jedan od fokusa bi trebao biti da li su u Sarajevu respiratori korišteni na odgovarajući način.

“Nakon što su ljekari utvrdili da ti aparati ne odgovaraju svojoj svrsi onda se postavlja pitanje šta oni uopšte mjesec i po dana rade u COVID centru i na kraju krajeva ko je taj ko će odlučiti ko ide na takav aparat. Vrlo je jasno da ovdje treba provesti jednu djelotvornu i odgovarajuću istragu”, smatra Feraget.

Ljekari Kliničkog centra u Sarajevu su prije nekoliko dana izjavili kako odgovorno tvrde da poteškoća u radu spornih respiratora nema. Tvrde i da nijedan pacijent nije izgubio život zbog navedenih respiratora, te da je mnogo veća smrtnost bila u onim slučajevima gdje se koristio najsavremeniji Dreger respirator.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!