Advokat Nedim Ademović za N1 pojasnio da li je Dodik počinio neko krivično djelo

Vijesti 17. okt 202119:07 > 19:12 7 komentara
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD, danaa poručuje, sukoba u BiH neće biti. A onda kaže, formiraćemo Vojsku Republike Srpske. Dodik najavljuje već od naredne sedmice zakone. Opozicija u FBiH poručuje da Dodik igra na kartu ekstremizma, jer nema šta drugo da ponudi narodu u RS.

Milorad Dodik ponovio je kako su Tužilaštvo i Sud BiH neustavne institucije, da Republika Srpska ima pravo na svoja ovlaštenja, pravo na svoju vojsku, ali i da se ponaša u skladu sa Ustavom.

Mi ćemo to organizovati. Kako će se oni /Bošnjaci/ organizovati to je njihov problem. Da li ćemo participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne? Nećemo. Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem.“, rekao je Dodik.”

Komentirajući izjavu Mirka Šarovića kako se vraćanje nadležnosti može desiti isključivo kroz Paralementaru skupštinu BIH, Dodik je kazao kako je jasno da i sam Šarović zna da od toga nema ništa jer na to Bošnjaci nikada ne bi pristali. Podsjetimo kako je Mirko Šarović jučer jasno poručio:

“Želimo da kažemo da jesmo za izvorni Dejton, ali sve inicijative moraju da se sprovedu na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i rekao bih, bez dovođenja u opasnost mira i stabilnosti u BiH.I to će biti naš jasan stav, prema svima onima koji izađu sa ovom inicijativom na sjednicu NSRS ili na bilo koji drugi način. Želimo da jasno kažemo da je politika Milorada Dodika, onako kako je vođena i sada po ovim pitanjima, najveća opasnost za mir i stabilnost u BiH, ali i opasnost za našu Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju”, kazao je Šarović.

Jasno je Dodikovi motivi nemaju nikakvu poveznicu sa interesima naroda, slažu se u današnjem zajedničkom saopćenju i stranke trojke, SDP; Narod i pravda i Naša stranka koje trenutno stanje blokade državnih institucija smatraju najvećim testom za pravni poredak BiH. Uvjereni smo, dodaju da su građani entiteta RS svjesni pogubnosti postupaka i sudbine žrtvene janjadi koju im Dodik nudi. Zbog čega vjeruju da se neće povesti za njegovim suludim idejama, navode dalje u saopćenju:

Uvjereni smo da će iz trenutnog stanja kao najveći gubitnik, na kraju, izaći upravo Milorad Dodik koji za svoje ustrajne postupke rušenja ustavnog poretka, podrivanja suvereniteta države, promicanja diskriminacije i širenja mržnje mora odgovarati pred domaćim sudovima Dodik i njegova stranka se moraju suočiti sa ozbiljnim, konkretnim sankcijama međunarodne zajednice i njenih činitelja koji imaju i pravnu obavezu da štite stabilnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine.

A da li Milorad Dodik može odgovarati pojasnio nam je ugledni bh. advokat Nedim Ademović:

U ovom trenutku ne postoji nijedna konkretna radnja koja bi vezala Milorada Dodika za krivično djelo. Dal ćemo imati konkretne aktivnosti, one se tek najavljuju.”

Državni tužitelj Džermin Pašić inicirao je u petak hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH. Odgovora glavne tužiteljice za sada nema.


Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare