Advokat o optužnici: Kako je Srbija imala bolji pristup dokazima od Haaga?

Regija 28. maj 202220:07 0 komentara
Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL

Hrvatski advokat Luka Mišetić koji je pred sudom u Haagu branio generala Antu Gotovinu gostovao je u Dnevniku N1 u Hrvatskog i komentarisao optužnicu iz Srbije protiv hrvatskih pilota u vezi sa operacijom Oluja.

Na pitanje je li ga iznenadila optužnica iz Srbije Luka Mišetić je rekao:

“Ne mogu biti iznenađen potezima tužilaštva Srbije, ali u ovom slučaju nisam vidio kvalitetne dokaze koji potkrepljuju osnovanu sumnju na ratni zločin”.

Ističe da se i Haag bavio ovim predmetom.

“Bavio se i istraživao u sklopu istrage operacije Oluja. Uzeli su izjave svjedoka, neki su svjedočili u predmetu Gotovina zbog čega smo mi kao njegovi branioci detaljno istražili slučaj i došli do zaključka kao i Haško tužilaštvo, a to je da nema dokaza ko je uopće pucao po toj koloni, razna su svjedočenja. Drugi problem je što se ne zna šta su oni, koji su pucali, ciljali jer su u koloni bili izmiješani vojska i civili. Sada je pitanje kako je moguće da je Srbija imala bolji pristup dokaznom materijalu i internim dokumentima i svjedocima s hrvatske strane od Haaškog tužilaštva koje je imalo pristup arhivima Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i nije bilo tog zaključka”, nagalasio je Mišetić.

Izvještaj o tome predala je i nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW).

“Oni su imali pristup izbjeglicama u Srbiji, uzeli su njihove izjave odmah nakon Oluje. U tim izjavama jasno stoji da su s njima u koloni bili i srpska vojska i teško naoružanje. HRW je zaključio da treba istraga na šta su konkretno ciljali oni koji su pucali u blizini kolone. Ako postoje dokazi da je pilot s namjerom pucao u civile, to je ratni zločin za procesuiranje, ali ni HRW ni tužilaštva BiH, ni Hrvatske, ni Haaga u 20 godina nisu našli dokaze o takvoj namjeri hrvatskih pilota, ako su oni pucali. Iznenađen sam što Srbija sada tvrdi da imaju bolji pristup informacijama o namjeri hrvatskih pilota od haškog tužilaštva”, dodao je.

Vučić: Da podsjetim, nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe

Tužilaštvo BiH tvrdi da predmet postoji, ali da se s njim nije ništa radilo zbog nedostatka dokaza.

“Moguće da nije postojala saradnja između BiH i Hrvatske. Nema mi logike ako Tužilaštvo BiH ima otvoren predmet dugo i zaključilo je da ne može podići optužnicu, a dogodilo se na njihovoj teritoriji, sumnjam da postoji bolja saradnja tužilaštva Srbije i Hrvatske po ovom pitanju. Koji su to dokazi koje Srbija tvrdi da ima dok BiH i Hrvatska nemaju? Takvih dokaza u 25 godina nije bilo, sada je na njima da objave što su našli da nitko drugi nije mogao naći”, mišljenja je advokat Mišetić.

Na pitanje hoće li biti ograničena sloboda kretanja pilota, Mišetić objašnjava:

“Treba vidjeti kako će hrvatsko odvjetništvo reagirati, ali što se tiče moguće potjernice koju bi Srbija mogla izdati, Interpol je zbog manipulacija sa sistemom promijenio pravilo da jedna država ne može koristiti pojam univerzalne nadležnosti da bi optuživala pa izdavala Interpolove potjernice protiv državljana drugih zemalja. Ako Interpol obavijesti Hrvatsku da je stigao zahtjev za potjernicom iz Srbije, Hrvatska ima pravo izvršiti veto na zahtjev Srbije. Pretpostavljam da će Hrvatska odbiti zahtjev. A kako Srbija nije članica EU-a ne može se izdati ni evropski uhidbeni nalog pa ne bi trebalo biti ograničenja kretanja”, zaključio je Mišetić.

Tužiteljstvo BiH oglasilo se o optužnici iz Srbije za Oluju

Podsjetimo, Tužilaštvo Srbije podiglo je ptužnice protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tokom operacije “Oluja” kojom je oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Važno je istaći i to da je u optužnici koju je podigla Srbija, navedeno da je u raketiranju kolone ubijeno 13 osoba od kojih je šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srbijansko je tužitlaštvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti.

U Srbiji su odlučili podići optužnicu uprkos činjenici da je navodni zločin počinjen na teritoriji druge države pozvavši se pri tome na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Milorad Dodik su također reagovali na optužnicu.

Dodik je naveo da podržava Srbiju u ovoj odluci, dok je Komšić pitao zašto “veliki Hrvati” iz HDZ-a BiH šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!