Advokat o presudi Mladiću: Pesimističan sam, samo mu Bog može pomoći

Vijesti 07. jun 202115:58 3 komentara
REUTERS/Stringer/File Photo

Advokat Toma Fila izrazio je pesimizam povodom sutrašnjeg izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Haagu, za ratne zločine i genocid u Srebrenici. Istakao je kako je "taj sud napravljen da pokaže da su Srbi za sve krivi".

“Vidio sam žalbu. Razgovarao sam i sa sinom generala Mladića. To je savršena argumentacija, ali ta argumentacija je bila i na prvom suđenju”, rekao je Fila u izjavi za Srnu.

On je kazao da “pravo pitanje glasi da li je Haški sud – sud ili egzekucija Srba”. Podsjetio je da su u njemu Srbi osuđeni na više od 1.000 godina zatvora. “Od Hrvata iz Hrvatske niko, kao ni Albanci”, dodao je.

“To je prijeki sud za Srbe. Ja sam rekao da taj sud svojim radom doprinosi satanizaciji Srba. Onda su me kaznili opomenom. Inače sam za uvredu suda mogao da dobijem i sedam godina. To vam je tako”, rekao je Toma Fila.

Toma Fila: Idem u crkvu da se molim

Fila je ocijenio da, imajući u vidu ove okolnosti, Mladiću “može samo Bog da pomogne”.

“Ja ću da odem u crkvu da se Bogu pomolim. To je jedino što može. Bog da mu pomogne i to se nadam”, rekao je Fila.

Sutrašnje izricanje presude zakazano je za 15:00 sati. Na N1 pratite specijalni program koji počinje u 12 sati.

Inače, Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Haagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare