Advokat Radoslava Brđanina za N1: Sve će se znati za nekoliko sati

Vijesti 03. sep 202217:47 0 komentara
N1

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga. Ovu informaciju objavio je banjalučki ATV navodeći kako će Brđanin, nakon 23 godine i pritvoru, uskoro sletjeti na Banjalučki aerodrom.

Ovu informaciju za N1 nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje direktor Republičkog centra za istraživanja rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić. Ipak u kratkom telefonskom razgovoru ističe da se jesu vodili pregovori o puštanju na slobodu Brđanina zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Ni Brđaninov advokat Novak Lukić nije imao više informacija, ali ni potvrdu ni demanti informacije, navodeći samo kratko da će se sve znati u narednih nekoliko sati.

Prošle godine Radoslav Brđanin, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, privremeno je iz zatvora u Danskoj prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (UN), dok se ne odluči u kojoj zemlji će služiti ostatak svoje kazne.

Kako je tada pisao Detektor.ba, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius je u svojoj naredbi sekretaru Mehanizma iz 25. augusta naveo kako je Danska jasno stavila do znanja da “ne smatra da je moguće nastaviti izvršenje kazne na duži period i bez konačnog roka” i da Brđanin mora biti prebačen u drugu državu izvršenja ili alternativno u Mehanizam, prije određenog dana u septembru 2021. godine.

Agius se pozvao na povjerljive memorandume koje mu je dostavio sekretar Mehanizma 16. aprila i 19. augusta 2021. godine, u kojima se sekretar, između ostalog, poziva na prethodna saopćenja o odlukama Danske o puštanju na slobodu Brđanina nakon što ispuni uslove za prijevremeno puštanje po danskim zakonima i zahtijeva da Brđanin bude prebačen iz Danske u određenom vremenskom okviru.

Iz toga se, kako navodi Agius, također ukazuje da nije identifikovana druga država u kojoj bi Brđanin mogao služiti ostatak svoje kazne, te s obzirom da ne postoji praktična alternativa, preporučuje se da se Brđanin vrati u Pritvorsku jedinicu UN-a.

Agius je naložio sekretaru da se, nakon što Brđanin bude prebačen u Pritvorsku jedinicu, ukine status povjerljivosti ove naredbe.

U martu 2020. godine predsjednik Agius je odbio Brđaninov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tada je u svojoj odluci Agius naveo kako “ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi”.

“Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan”, naveo je Agius u svojoj odluci.

Brđanin je u februaru 2021. godine ponovo podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Kako se tada navodilo u novom zahtjevu njegovog advokata Novaka Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu, Brđanin je potpuno svjestan i prihvata stav predsjednika MMKS-a Carmela Agiusa o velikoj težini zločina za koje je osuđen.

“Podnosilac zahtjeva je jasno rekao da se zločini za koje je osuđen ne smiju relativizirati. Podnosilac zahtjeva je u potpunosti zadržao tu poziciju do danas”, navedeno je u zahtjevu.

Prema tada pisanom zahtjevu, u proteklom periodu Brđanin nije učinio ništa što bi bacilo sumnju u iskrenost njegovog kajanja i nikada nije komentarisao prethodne odluke kojima je odbijeno njegovo prijevremeno puštanje na slobodu.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!