Advokat Ratka Mladića najavio reviziju presude: Bit će dugotrajan proces

Vijesti 15. jun 202112:19 > 13:24 3 komentara
Peter Dejong / POOL / AFP

Advokat Branko Lukić iz tima odbrane doživotno osuđenog ratnog komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića rekao je za Srnu da će "borba za pravdu i istinu o stvarnoj ulozi Mladića u ratu u BiH biti nastavljena" i da će proces pripreme revizije presude, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, biti dugotrajan.

Lukić je kazao da je potrebno da se sprovede nova kompletna istraga da bi se našlo nešto novo.

“To je posao od nekoliko godina. Mi ne smijemo da imamo ništa sad. Jer, da imamo sad, to smo trebali da iskoristimo uz žalbu. Ne mogu da se koriste dokazi koji su već korišteni, a za koje smo znali. Moramo da pronađemo nešto za šta nismo znali u momentu iznošenja žalbe. To je bio posljednji rok”, rekao je Lukić.

Lukić je naglasio da odbrana nije vremenski ograničena, odnosno da nema rok u kom može podnijeti zahtjev za reviziju presude.

Ovaj advokat je rekao da je Mladić nakon presude dobro, da je čvrst, da ne misli o sebi i da je to najbolje iskazao svojom porukom: “Ja nisam važan. Čuvajte RS i pokušajte da kažete istinu”.

Kada je riječ o transferu Mladića u zatvor gdje će služiti doživotnu kaznu, Lukić je rekao da nema vremenskog okvira kada bi on mogao uslijediti.

“Obično je bio dvije do tri godine, ali ne znam da li će sada da ubrzavaju pošto ovo zatvaraju”, rekao je Lukić.

Ratko Mladić osuđen je 8. juna pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora. Taj dan je potvrđena je prvostepena presuda.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Kriv je za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare