Advokat sankcije Gordani Tadić objasnio na primjeru rata u Iraku

Vijesti 16. apr 202210:40 > 12:33 11 komentara
Vlado Adamović (N1)

Vlado Adamović, advokat bivše glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, ocijenio je za N1 kako su američke sankcije uvedene njegovoj klijentici "poruka SAD-a kojim pravcem treba ići". Dodao je da se takve sankcije, političke kako ih je nazvao, često donose na osnovu "rekla-kazala" ili što je "neko nešto čuo". Adamović je svoju tezu objasnio na primjeru rata u Iraku.

Advokat i bivši sudija Vlado Adamović u razgovoru u Novom danu komentarisao je pozadinu posljednjih sankcija SAD-a zvaničnicima u Bosni i Hercegovini. Ocijenio je kako je, između ostalog, poslana poruka ljudima u sudstvu.

“Mislim da je poruka posljednjih sankcija pravac kojim treba ići. Gordana Tadić je zbog disciplinskog prekršaja, kako je rekao VSTV, smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice, ali ona i dalje radi posao tužiteljice. I onda se pojavljuju Amerikanci koji kažu, da zbog političkog pravca koji zastupaju, ona ne može biti dobrodošla u SAD. Sankcije imaju širi politički kontekst. One su upozorenje ljudima u sudstvu, to je opomena sudijam i tužiocima da bez obzira kako VSTV ocjeni njihove postupke, oduzme ili ne oduzme posao, da moraju znati da sa takvim ponašanjem nisu u pravcu koji podržava SAD”, ocijenio je Adamović.

Ogromna razlika je između političkih sankcija i sankcija koje izriču formalni organi koji disciplinski ili krivično odlučuju, dodao je advokat.

“Političke sankcije možete donijeti na osnovu ‘rekla-kazala’. Kada to kažem moji prijatelji koji se slabije razumiju razgorače oči, a ja im to jednostavno objasnim. Sjetite se Iraka, godinu dana smo slušali o tom hemijskom oružju i kada se rat završio onda su jedan ozbiljan predsjednik i premijer kazali: Ups, nije bilo oružja. Tako je i sa ovim sankcijama. Ovo je “rekla-kazala, čuo neko…”, ocijenio je gost Novog dana.

Adamović je otkrio kako se neki dan nasmijao na komentar da su Amerikanci “sigurno donijeli sankcije zato što imaju nešto”.

“To nije nužno u politici”, kazao je on, te dodao: “U politici se nešto uradi da bi se pokazao pravac. To vam je i kad sprečavate javne nerede. Onog najgrlatijeg stišavate, iako možda nije ništa uradio, ali ste svjesni da on može povući najveću masu. I onda ga smjestite u maricu“, kazao je na kraju kroz smijeh poznati advokat Vlado Adamović.

Podsjećamo, na listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), tačnije, crnoj listi američkih sankcija, našli su se Asim Sarajlić, član SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine kao i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Kako je Ministarstvo finansija SAD-a pojasnilo, sankcije se nastavljaju uvoditi svim funkcionerima koje imaju veze sa koruptivnim aktivnostima.

Mjere protiv Tadić su uvedene zbog zloupotrebe položaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare