Advokatska komora RS: Zabrinutost zbog zabrane ulaska Petronijeviću u BiH

Vijesti 28. mar 202216:32 3 komentara
Goran Petronijević (RSE)

"Vijest da policijski službenici Granične policije BiH nisu odobrili ulazak, odnosno da su odbili ulazak u BiH Goranu Petronijeviću, državljaninu Republike Srbije, 25. marta 2022. na Međunarodnom graničnom prelazu Karakaj jer navedeno lice, prema navodima te službe nije ispunjavalo uslove za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima, Advokatska komora RS je dočekala sa velikom zabrinutošću", navodi se u današnjem saopćenju Advokatske komore RS nakon što advokatu Goranu Petronijeviću nije odobren ulazak u BiH u petak.

“Gospodin Petronijević je advokat, a advokatura je samostalna i nezavisna djelatnost pružanja pravne pomoći fizičkim i pravnim licima. Nejasno je šta su razlozi zabrane ulaska kolegi Petronijeviću u BiH.

Ovo tim prije što advokat za izrečeno pravno mišljenje u pružanju pravne pomoći pred sudom ili drugim organima vlasti ne može da odgovara.

U vremenu kada se u javnosti kao nikada prije, ističe promovisanje ljudskih prava i sloboda, a koja prava i slobode su zaštićene propisima najjače pravne snage, i to kako odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, nacionalnim ustavima i zakonima, svjedoci smo činjenice da se licima koji se ne nalaze u zoni inkriminacije za bilo koje krivično djelo, uskraćuje pravo na slobodu kretanja, a indirektno i na slobodu govora”, navode iz Advokatske komore RS.

Iz komore navode da se nadaju da će Petronijević iskoristiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju u zaštiti svojih prava.

“Ukoliko je “krivica” kolege Petronijevća u tome što je u javnosti iznosio stavove koji su bili usmjereni na sagledanje određenih značajnih društvenih pitanja i sa drugih i drugačijih aspekata, ukazujemo da je Evropski sud za ljudska prava u svojim presudama zauzeo stav da je legitimno i opravdano da se iznose i stavovi koji mogu i da šokiraju, ukoliko je takvo postupanje usmjereno na pokretanje pitanja od značaja za cijelu društvenu zajednicu.

Srna: Zabranjen ulazak u BiH i advokatu Radovana Karadžića

Nadamo se da će kolega Petronijević iskoristiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju radi zaštite svojih prava i da ćemo kao društvo kroz takvo postupanje doći do odgovora na mnoga sporna pitanja u ovom slučaju, a koja su otvorena ovakvim djelovanjem nadležnih institucija”, zaključili su u saopćenju.

Podsjetimo, Goranu Petronijeviću, advokatu ratnog zločinca Radovana Karadžića, u petak nije dozovoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, jer, navedeno je u rješenju, predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

Petronijeviću je zabranjen ulazak u državu na graničnom prijelazu u Zvorniku.

Ovo je druga osoba u posljednja dva dana kojoj je iz Srbije spriječe ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare