Afganistanski migrant: Nema ništa pošteno u načinu na koji nas EU tretira

Vijesti 23. nov 202110:47 1 komentar
N1

Afganistanac Ibrahim Rasool jedan je od nekoliko hiljada migranata koji su na putu u zemlje Europske unije ostali zatočeni na zapadnoj granici Bosne i Hercegovine. U svojoj zemlji, kaže, uživao je u pozivu nogometnog sudije najprije zbog sportskog duha i poštene igre. Ali sada, dodaje, nema ništa pošteno u načinu na koji EU tretira ljude koji dolaze na njene granice u potrazi za boljim životom.

U razgovoru za Associated Press, Rasool je opisao pokušaj prelaska granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, kada je, kako kaže, hrvatska policija ignorisala molbe trudnice i porodice s malom djecom, te je njega i još 16 osoba deportirala natrag u BiH. Prema njegovim riječima, hrvatska policija vrijeđala je ljude koji su pokušali ući i govorila im da se vrate u Afganistan.

Iz hrvatske policije nisu odgovorili na upit AP kojim se tražila informacija o navodnom incidentu na granici 10. novembra.

“Policija nije (obratila) pažnju na djecu, na ženu trudnu, (na) žene, nikoga”, rekao je Rasool. “Pokažu (nam) pištolj, (kažu) ‘Ne miči se. Stop. Mi smo policija”.

Video koji je Rasool snimio tom prilikom prikazuje osobe koje čuče unutar kombija u kojem su bile žene i mala djeca. Na snimci u šumi muškarci nose naizgled trudnu ženu u deki. Nijedan videozapis zasad nije neovisno potvrđen.

Afganistanac dalje opisuje kako je hrvatska policija grupi rekla da u EU nema mjesta za ljude iz Afganistana, nazivajući migrante “životinjama” i “prljavim ljudima”.

Hrvatska policija suočila se s mnogim optužbama za nasilno potiskivanje migranata i izbjeglica i korištenje nasilja, podsjeća AP. Europski sud za ljudska prava prošle je sedmice presudio protiv ove države u slučaju takozvanog ‘pushbacka’ iz 2017. godine, nakon kojeg je 6-godišnju afganistansku djevojčicu udario voz.

Iako su hrvatske vlasti prošlog mjeseca bile prisiljene suspendirati tri specijalna policajca koji su snimljeni kako udaraju migrante pendrecima dok ih tjeraju iz Hrvatske, odbacili su optužbe za sistemsko zlostavljanje migranata u pograničnom pojasu.

Rasool i njegova grupa ostaju zarobljeni u improviziranom kampu u blizini Velike Kladuše. Kamp nema druge objekte osim šatora, ali Rasool je rekao da je i to bolje od službenih kampova za migrante “jer smo slobodni”.

Nakon što je prije četiri godine napustio Afganistan, Rasool je prvo otišao u Iran, zatim u Tursku i Grčku. U BiH je došao prije dva mjeseca preko Albanije i Crne Gore nakon više od tri godine boravka u Grčkoj. Uprkos tome što su ga više puta vraćali na hrvatskoj granici, Rasool i njegovi kolege migranti, kažu, pokušat će ponovno prijeći granicu čim im se pruži prilika.

Nakon što stignu u Hrvatsku, migranti nastoje otići u Italiju ili Sloveniju prije nego što krenu prema najbogatijim zemljama zapadne Europe. Nekoliko hiljada migranata je zarobljeno diljem Balkana čekajući priliku da odu u EU.

“Ne možemo ostati u Bosni jer će uskoro (biti) jako hladno”, rekao je Rasool.

Rasool je AP-u dostavio kopije sudijskih certifikata koje je odobrila FIFA i fotografije s nekih od stotina utakmica koje je sudio u Afganistanu. Kaže kako je pobjegao iz svoje domovine zbog nesuglasica s upravom afganistanskog nogometnog saveza.

“Želim nastaviti svoj posao, želim se vratiti svom normalnom životu”, rekao je. “Nije važno u kojoj zemlji”.

Dok je bio u Grčkoj, Rasool je trenirao izbjegličke timove. U BiH igra nogomet s djecom i drugim muškarcima u kampu. Povratak kući u Afganistan nije opcija, pogotovo nakon što su se NATO trupe povukle i talibani su ponovno preuzeli vlast.

No, Rasool ističe da su njegove nade za svjetliju budućnost na Zapadu jako poljuljane tretmanom na hrvatskoj granici. Kad je četvrti put pokušao prijeći u Hrvatsku, policija mu je uzela sav novac, te su ismijavali njega i druge migrante.

“Krali su od izbjeglica. Oni misle da smo životinje, a ne ljudi”.

Rekao je da se talibani, Hrvatska i druge vlade EU igraju sa životima ljudi.

Ako Europska unija prihvati ovaj stav hrvatske granične policije, onda to nije ništa bolje od talibana, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare