Agencija za lijekove RS: Krivične prijave, sankcije ili sila?

Vijesti 29. dec. 202120:431 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je sinoć u Službenom glasniku Republike Srpske. Ukaz je, prema objavi iz „Službenog glasnika“, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović navodno potpisala 23. decembra.

Protiv odgovornih osoba biće podnesena krivična prijava, a nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen tekst Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, ponovio je u razovoru za RSE, Željko Komšić, predsjedavajući Predsejdništva BiH

“Vlasti RS-a očito ne mare za bilo kakva upozorenja iz međunarodne zajednice. Sada je i više nego ikad ranije na potezu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ovo nastavi, sutra će se isto desiti i sa Oružanim snagama BiH, sa pravosuđem, a kad se desi, tad će se morati odgovoriti silom. Ne odgovori li se to će značiti da se pristalo na ono što nazivaju mirnom disolucijom”, reakcija je Željka Komšića.

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je u utorak u Službenom glasniku RS, i stupiće na snagu šest mjeseci nakon objave. Zakon je podsjetimo usvojen na posebnoj sjednici NSRS . Već tada su se komentirale i moguće krivične prijave

Vlasti RS nije spriječio ni službeni Brisel, tačnije upozorenje direktora Direkcije za susjedstvo i proširenje koji je u dopisu najvišim zvaničnicima Republike Srpske zatražio obustavu svih aktivnosti na uspostavi Agencije uz opasku kako ustavni okvir BiH ne daje pravni osnov za jednostrano povlačenje entiteta, niti zabranu primjene zakonodavstva BiH u entitetima,

“Za farmaceutske proizvođače, zakon RS bi značio da moraju dobiti dvije različite dozvole za stavljanje u promet lijekova, a koje nisu međusobno priznate. To može izazvati kolaps lanca snabdijevanja lijekovima iz inostranstva. Da bi trgovale u RS i u cijeloj BiH kompanije će morati da budu pod kontrolom laboratorija i Agencije RS i Agencije na nivou BiH, koje mogu primjenjivati različite propise”, upozorio je Maciej Popowski.

Kako bi to moglo praktično izgledati upitao se i Visoki predstavnik Christian Schmidt u Pressingu N1 TV. O mogućim sankcijama nije govorio.

Konkretne akcije već ranije najavio je Elmedin Konaković isred stranaka Trojke koja ima većinu u Kantonu Sarajevo.

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS. Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske bili su protiv Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS jer kako su ranije kazali, materija je u nadležnosti Parlamenta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar