Ahatović: Brzi odgovor je poruka da NATO, SAD i EU vrlo ozbiljno računaju na BiH

Dan uživo 17. maj 202118:40 > 20:41 1 komentar

Nedžad Ahatović, vojni analitičar, govoreći o vježbi "Brzi odgovor 21", kazao je da je to vježba koja se radi u okviru većih NATO manevara, vježba koja se odvija od Baltika, Balkana, do Crnog mora. Ujedno, nalgasio je, to je i "svojevrsna poruka Ruskoj Federaciji koja od 2015. vrši vojne vježbe sa Srbijom i Bjelorusijom u ovom dijelu Evrope".

Kako je rekao, obuhvaćeno je 27 zemalja, 30.000 vojnika, oko 1.000 borbenih i neborbenih vozila. U vježbe su uključene četiri zemlje koje nisu članice NATO, a to su Gruzija, Ukrajina, BiH i Kosovo.

Uticajna sfera NATO-a

“Posebno je ocijenjeno da su zemlje Zapadnog Balkana strategijski vrlo interesantne SAD-u, u smislu stabilizacije evropskih saveznika i NATO-a u cjelini, s obzirom da politika Ruske Federacije je agresivna i destruktivna. Tako da je ovo jedna svojevrsna poruka Ruskoj Federaciji koja od 2015. vrši vojne vježbe sa Srbijom i Bjelorusijom u ovom dijelu Evrope”, rekao je Ahatović, dodavši da je poruka Ruskoj Federaciji da je ovo zona uticajne sfera NATO-a.

Ovo je poruka, dodao je, da NATO, SAD i EU vrlo ozbiljno računaju na BiH, i traže takav nivo ozbiljnosti naših političkih elita.

“Ova vježba u svom osnovu ima brzinu rekacije i prebaziranje adekvatnih američkih snaga. Zato što to pokazuje spremnost američkih snaga da djeluju unilateralno bez uključivanja NATO saveznika upravo zbog ukrajinske krize koja je pokazala slabost“, naveo je.

SAD podržavaju Izrael

Benfiti ove vježbe, kazao je, ogromni su, a između ostalog, dolazi nova vojna oprema.

Komentarisao je i sukobe na relaciji Izrael –  Palestina.

“Stav Washingtona ne treba da iznenađuje kad je u pitanju Izrael. To je njihov najznačajniji geostrategijski partner na tom dijelu zemaljske kugle. To je već historija njihovih odnosa. Uglavnom su SAD podržavale sve što Izrael radi. Suština je da Izrael koristi nekonvencionalne metode u upotrebi konvekcionalnih borbeni sredstava koje su prekomjerna sila u rješavanju onoga što oni zovu ugrožavanje njihove nacionalne sigurnosti”, naveo je Ahatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare